Drugovići čuvaju SRPSKU TRADICIJU – DOBRODOŠAO BADNJAČE!

LAKTAŠI, 06. januara – Brojne porodice različitih generacija, većinom rodbina i potomci Vide i Branka Đukića iz Drugovića kod Laktaša jutros su uranili, usjekli badnjak, unijeli ga u crkvu i pripremili posnu trpezu.

Badnjak su dovezli konjskim zapregama. Putovali su nekoliko sati u šumu, gdje su se pogostili kuvanom rakijom, a prije sječenja su zasvirali i zapjevali u zimskoj idili.

Porodica-Djukic-badnjak-Laktasi1

Foto: M. Pilipović/RAS Srbija 

– Božiću se najviše radujemo, to je za nas svetinja, neopisiva radost. Srećan sam što su ove običaje, počev od sječenja badnjaka prihvatili sinovi Veljko, Boško, Novica i Dule, unuci Pavle, Branko i Miloš… – kazao nam je Branko Đukić.

 

Zajedno sa Đukicima po badnjak kojeg su, prije ulaska u crkveno dvorište provezli kroz cijelo selo, bile su brojne njihove komšije.

– Malo je sela kao sto je naše, gdje su mještani složni u čuvanju srpske tradicije i običaja povodom Bozića – rekao je Živko Radujković iz Drugovića.

 

Srpskainfo

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javna. Obavezna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

error: