LAKTAŠI, 29. januara – Јanuarska penzija u Republici Srpskoj biće veća za 2,17 odsto. Prvo povećanje penzija u ovoj godini dolazi na osnovu usklađivanja penzija sa povećanjem plata i cijena na tržištu. Ovo zakonsko povećanje Vlada je dodatnom odlukom omogućila i penzionerima sa najnižim primanjima.
penzija

Prvi sastanak u ovoj godini sa predsjednikom Vlade za predstavnike prenzionera bio je dobitan. Zakonom, Vlada je obavezna na početku svake godine da vrši usklađivanje penzija sa povećanjem plata i inflacijom u prethodnoj godini.

– Povećanja su bila na tržištu 1,2 odsto, plate su bile oko tri odsto povećane i kada uzmemo iz jednog i drugog izvora za povećanje penzije to iznosi 2.17 odsto – ističe Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada obezbijediti dodatna sredstva u budžetu od pet do šest miliona KM radi sprovođenja zakonske obaveze redovnog usklađivanja penzija za 70.000 penzionera u Srpskoj u ovoj godini.

Povećanje će se osjetiti već na januarskoj penziji. Predsjednik Vlade obećava naredno povećanje penzije biće čim za to budu obezbijeđeni uslovi u budžetu.

 

RTRS