ROGATICA, 10. juna – Bračni par Maja i Nenad Gluhović iz rogatičkog sela Božine dobili su 11. dijete – sina Njegoša i, prema riječima majke, više ne planiraju proširenje porodice.
Porodica Gluhović iz Rogatice (Foto: Opština Rogatica) -

Porodica Gluhović iz Rogatice (Foto: Opština Rogatica)

Prvo dijete, sina Bogdana, Gluhovići su dobili prije dvadeset godina. Zatim su se rađali Nevena, Suzana, Gorica, Dragoljub, blizanci Dušan i Dušica, Snežana, Јovanka, Danijela i nedavno Njegoš.

Veliku podršku pružaju im Opštinska uprava Rogatica i Centar za socijalni rad. Njihovi predstavnici posjetili su Gluhoviće i uručili im osnovne životne namirnice, kao i 1.000 KM, dar načelnika opštine Milorada Јagodića, objavljeno je na sajtu opštine Rogatice.

Ovako brojnoj porodici potrebno je mnogo toga i svaka pomoć je dobrodošla, ali su oni veoma skromni i zadovoljni onim što imaju.

Maja ističe da je sin Bogdan zaposlen u Oružanim snagama BiH i da pomaže koliko može.

– Imamo četiri krave, mlijeko, sir i kajmak za naše potrebe. Planiramo da pravimo štalu i želja nam je da imamo deset krava. Tada ću moći prodavati mlijeko što će nam biti od velike koristi – ispričala je Maja.

Direktor Centra za socijalni rad Marina Ćosović kaže da često pomažu ovoj porodici.

– Svakom akcijom koju organizujemo oni su obuhvaćeni, a kroz projekat socijalizacije svake godine neko od djece ide na more – rekla je Ćosovićeva.

Ocjene i vladanje malih Gluhovića u školi su za primjer, a želje su ima veoma skormne.

Na pitanje šta bi željela da ima, desetogodišnja Dušica je odgovorila “još krava”. I želje braće i sestara ne razlikuju se od njenih, što pokazuje da je i u današnje vrijeme moguće njegovati istinske životne vrijednosti.

Glava mnogobrojne porodice, otac Nenad je borac prve kategorije, a zarađuje radeći za nadnicu da bi porodici obezbijedio hranu, dok se Maja, uz veliku pomoć djece, brine o domaćinstvu.

Maju je majka napustila po rođenju 1981. godine, a odgojila je baka. Imala je želju da ima mnogobrojnu porodicu, koja joj se i ostvarila.

 

RTRS