LAKTAŠI, 08. septembra – UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta.

ne-znam

Oko 775 miliona odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti; 1 od 5 odraslih još uvijek je nepismen, a 2 trećine od tog broja čine žene; 60,7 miliona djece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.

Prema UNESCO-ovom “Izvještaju o globalnom monitoringu obrazovanja za sve”, Južna i Jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih subsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Proslave ovog praznika uključuju specifične teme, u skladu s ciljevima Obrazovanja za sve i drugih UN-ovih programa, kao što je UN-ova decenija pismenosti. Tema proslave za 2007. i 2008. bila je “Pismenost i zdravlje“, s nagradama koje su dodijeljene organizacijama koje prednjače u oblasti zdravstvenog obrazovanja.[5] Na ovome je bio i tematski naglasak UN-ove decenije pismenosti za 2007. i 2008.Pojedinačno, Međunarodni dan pismenosti 2008. imao je snažan naglasak na “Pismenost i epidemije“, s fokusom na zarazne bolesti, kao što su sidatuberkuloza i malarija, koje spadaju među glavne rizike za javno zdravlje. Za 2009. i 2010. naglasak je stavljen na “Pismenost i (društveno) osnaživanje”, s posebnim osvrtom na jednakost rodova i društveno osnaživanje žena. Tema za proslavu 2011. i 2012. bila je “Pismenost i mir”.