08. septembar: Svjetski dan pismenosti

LAKTAŠI, 08. septembraUNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta.

ne-znam

Oko 775 miliona odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti; 1 od 5 odraslih još uvijek je nepismen, a 2 trećine od tog broja čine žene; 60,7 miliona djece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.

Prema UNESCO-ovom “Izvještaju o globalnom monitoringu obrazovanja za sve”, Južna i Jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih subsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Proslave ovog praznika uključuju specifične teme, u skladu s ciljevima Obrazovanja za sve i drugih UN-ovih programa, kao što je UN-ova decenija pismenosti. Tema proslave za 2007. i 2008. bila je “Pismenost i zdravlje“, s nagradama koje su dodijeljene organizacijama koje prednjače u oblasti zdravstvenog obrazovanja.[5] Na ovome je bio i tematski naglasak UN-ove decenije pismenosti za 2007. i 2008.Pojedinačno, Međunarodni dan pismenosti 2008. imao je snažan naglasak na “Pismenost i epidemije“, s fokusom na zarazne bolesti, kao što su sidatuberkuloza i malarija, koje spadaju među glavne rizike za javno zdravlje. Za 2009. i 2010. naglasak je stavljen na “Pismenost i (društveno) osnaživanje”, s posebnim osvrtom na jednakost rodova i društveno osnaživanje žena. Tema za proslavu 2011. i 2012. bila je “Pismenost i mir”.

 

error: