LAKTAŠI, 05. aprila – Naša planeta je mesto sa veličanstvenom lepotom, šarenim i fascinantnim mestima…

Iako bi nam verovatno trebao čitav život i više da istražimo sve njene lepote, neka mesta se posebno ističu svojim izuzetnim osobinama. Možda bi naša novogodišnja odluka trebalo da bude da posetimo barem pet od tih mesta, koja će nas očarati i dokazati još jednom koliko je priroda moćna i magična. Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam 20 najlepših mesta na planeti Zemlji.

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (1)

1. Antilopa kanjon

Antilopa kanjon je zaista fascinantno mesto, smešteno na Navaho zemlji u severnom delu Arizone. Izvrsna narandžasto-braon boja stenovitih zidova, sa interesantnim plutajućim oblicima, kao i veličanstvena igra duboke tame i svetlosti koja dolazi sa gornje strane, čine ovaj kanjon sjajnim mestom za istraživanje.

 

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (2)

2. Aurora Borealis

Iako ovo zapravo nije destinacija, ne možemo pričati o najlepšim mestima na planeti i čudima prirode, a da ne pomenemo auroru borealis, odnosno polarnu svetlost. Ovaj fascinantni nebeski lajtšou uzrokovan je solarnim vetrom koji udara u atmosferu, a najbolje se vidi sa uzvišenja, koja su smeštena u severnim delovima Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (3)

 3. Grand Prismatic Izvor

Jeloustoun Nacionalni park je jedno od najlepših i najmisterioznijih mesta na Zemlji. S obzirom na to da se nalazi iznad supervuklana, ovo mesto ima veliki broj geotermalnih osobina, od kojih je jedna Grand Prismatic izvor, najveći izvor tople vode u Sjedinjenim Američkim Državama. Predivna boja koju ovo mesto poseduje postoji zahvaljujući brojnim mikroorganizmima koji žive u vodama koje su bogate mineralima.

 

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (4)

4. Zangije Dansia

Jezivi prizor formacije Zangije Dansia u jugoistočnoj Kini, predstavlja nam blistavo obojene, mineralne formacije koje su stare nekoliko miliona godina. Nastale su usled konstantne erozije i tektonske aktivnosti. Ovo je jedno od mesta na planeti koje najviše podseća na nešto vanzemaljsko.

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (5)

5. Kanjo Kristales

Iako je relativno kratka, proteže se samo 96 km kroz Kolumbiju, Kanjo Kristales je jedna od najimpresivinih reka u svetu iz sasvim iznenađujućeg razloga. Nazvana “Reka pet boja” ili “Tečna duga” ova reka dobija jedinstveni šareni izgled zbog vrsta flore koje rastu u njenom koritu.

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (6)

6. Pamukale

Sa lokacijom u jugozapadnoj Turskoj, Pamukale je očaravajuće mesto gde su gejziri kreirali bele bazene od travertine na padinama brda. Ovo mesto izgleda kao da je “ispalo” iz bajke i sveta magije. Kada se prevede sa turskog, Pamukale znači Pamučni zamak.

 

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (7)

7. Geirangerfjord

Duge, uzane doline, koje su davno presečene od strane glečera, ili drugim rečima fjordovi, su nešto najspektakularnije što je priroda uradila. Naravno, najbolje mesto za istraživanje fjordva je Norveška, a najbolje mesto u Norveškoj je Geirangerfjord. Ovo mesto je pod zaštitom UNESCO i njegova magija se mora videti, ne postoje dovoljno dobre i snažne reči koje ga mogu opisati.

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (8)

8. Svičeva pećina Vaitomo

Novi Zeland je destinacija koja je poznata po svojim spektakularnim pejzažima, a mnogo toga se može videti i ispod površine zemlje. Jedan od primera izvrsnosti i zanimljivosti Novog Zelanda je Svičeva pećina Vaitomo, koja je dom ovim malim stvorenjima koja svetle u mraku. Jedan pogled na unutrašnjost ove pećine učiniće da vam srce i dah zastanu na trenutak.

 

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (9)

9. Polja lala u Holandiji

Već preko četiri veka, lale su izuzetno popularne u Holandiji i danas je ova zemlja najveći svetski uzgajivač ovog elegantnog cveća. Ogromna i šarena polja lala su ono što izaziva divljenje i izmamljuje uzdahe u severnim i zapadnim delovima ove zemlje, a najbolje je posetiti ih sredinom aprila.

 

20-najlepsih-mesta-na-zemlji (10)

10. Salar de Ujuni

Smešten visoko u Andima, u jugozapadnoj Boliviji, Salar de Ujuni je najveće polje soli na svetu. Ovo je okean bele boje koji je dva puta veći od države Delavera, i skoro da je u potpunosti savršeno ravan. Varijacije visine ovog polja su manje od jednog metra na čitavom prostoru. Kada je vedro nebo i kada je ovo polje prekriveno vodom, ono deluje kao veliko ogledalo i predstavlja nam refleksiju neba kakvu nigde drugo ne možemo videti.

 

https://www.luxlife.rs/