LAKTAŠI, 10. oktobra – Čovjeku sa slomljenom nogom niko ne bi rekao da mu nije ništa, da se trgne, da ne drami, da je sve to u njegovoj glavi. Niko mu ne bi rekao ni da je slab, razmažen, manjkav i “da će ga proći” – te da slobodno malo prošeta naokolo.

Zašto onda čovjeku sa bolnim ili slomljenim duhom govorimo to isto?

22281645_1936041519979154_3083136765365561379_n

Prenosimo tekst sa stranice “Beleške sa psihoterapije”, kojim podsjećamo koliko je bitno biti zdrav, kako fizički tako i psihički.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjećamo se da je emotivna bol jednako stvarna kao i fizička bol, a da je mentalno zdravlje sastavan i vitalan deo cjelokupnog čovjekovog zdravlja.

Podsjećamo se da je zatražiti pomoć od psihologa, psihijatra, psihoterapeuta i drugih stručnjaka znak zrelosti i snage – a ne slabosti, i zalažemo za društvo u kojem psihički problem nije tabu tema, koji pojedincu donosi osećaj usamljenosti i stida.

I što je možda najbitnije, otvaramo dijaloge o stvarima koje nas muče ili koje smo prebrodili, u onoj mjeri i pred onim ljudima sa kojima osjećamo da to možemo – jer jedni drugima iskrenošću, podrškom i toplom empatijom donosimo mir i zacjeljenje.

Srećan nam Svetski dan mentalnog zdravlja!