LAKTAŠI, 13. jula – Lubenice su savršena ljetna hrana! Osim što su ukusne, lubenice sadrže vrlo malo kalorija, izvrstan su izvor vitamina C te odlično gase žeđ!
lubenica-zdrava-za-ljekovita-svojstva-zasto-jesti

Postane li lubenica dio vaše svakodnevne prehrane, ne samo da ćete imati ukusniji jelovnik, već ćete ostvariti i mnogo dobrobiti za vaše cjelokupno zdravlje! Svkodnevna konzumacija lubenice direktno utječe na poboljšanje zdravlja vašeg srca i jačanje mozga te revitalizaciju vašeg imunološkog sustava.

lubenica-zdrava-za-ljekovita-svojstva-zasto-jesti-1

U nastavku pročitajte i otkrijte 10 nevjerovatnih razloga zašto biste lubenicu trebali jesti svakoga dana!

1. ZDRAVO SRCE

Svakodnevna konzumacija lubenice pozitivno utiče na rad vašeg srca. Lubenice sadrže visoku razinu lipokena, antioksidansa koji se nalazi u crvenoj boji, a koji  održava vaše srce mladim. Uz likopen, lubenice sadrže i visok nivo kalija koji smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u smanjenju kolesterola, poboljšanju protoka krvi i regulisanju otkucaja srca.

2. JAKE KOSTI

Likopen, kojeg takođe možemo pronaći i u paradajzu, ima važnu ulogu u razvoju i održavanju zdravih kosti. Ovaj moćan antioksidans smanjuje aktivnost koštanih stanica uključenih u razvoj osteoporoze, a njegova visoka razina kalija pomaže zadržati kalcij, koji čuva vaše kosti, a zglobove čini zdravima i snažnima.

3. JAČANJE IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Lubenica sadrži visok nivo vitamina C koji jača vaš imunološki sistem te štiti vaše tijelo od oksidativnog stresa. Vitamin C također igra važnu ulogu u liječenju rana jer enzimi koji su uključeni u proizvodnju kolagena trebaju taj vitamin. Dakle, ukoliko imate rane koje duže vrijeme ne mogu zacijeliti, povećajte unos hrane bogate vitaminom C kao što su lubenice i agrumi.

4. POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU

Lubenica u sebi sadrži oko 90% vode te ima vrlo malo kalorija što je čini idealnom hranom za sve one koji žele izgubiti na težini. U lubenicama se također nalazi i citrulin, aminokiselina koja pomaže u sagorijevanju masnoća. Sada vam je sigurno još jasnije zašto je dobro jesti lubenice ako želite smršaviti.

ledeni-caj-od-lubenice-ljetni-osvjezenje-napitak

5. PROTUUPALNA SVOJSTVA

Lubenice su bogate flavonoidima, karotenoidima (poput ranije spomenutog likopena) i triterpenoidima. Među njima posebno se ističe upravo likopen koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju upala. Važno je da kupujete i konzumirate samo dovoljno zrele lubenice jer one sadrže veće količine protuupalnih spojeva.

6. SPRIJEČAVA NASTAJANJE RAKA

I ovdje likopen ima glavnu ulogu. Prema nekim istraživanjima, ovaj moćan karotenoid povezuje se sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojki, pluća, maternice i debelog crijeva.

7. ZDRAVI I OPUŠTENI MIŠIĆI

Već smo ranije spomenuli kako je lubenica dobar izvor kalija i citrulina koji mišićima pomažu da ispravno funkcioniraju. Oni kontroliraju kontrakciju mišića te otklanjaju bol u mišićima nakon napornog rada ili treninga. Naše tijelo citrulin pretvara u arginin, što pomaže u opuštanju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju.

8. POBOLJŠAVA VID

Radi visokih razina antioksidansa poput beta karotena, vitamina C, luteina i zeaksantina, konzumacija lubenica dobra je i za zdravlje vaših očiju. Spomenuti oksidansi zaštitit će vaše oči od dobnih problema kao što su noćna sljepoća, makularna degeneracija i glaukom.

9. ZA LJEPŠU KOŽU I KOSU

Lubenica sadrži značajnu količinu beta-karotena koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji sebuma i rastu stanica što izravno utiče na zdravlje i hidratizaciju vaše kože.

10. ZA OŠTRIJI MOZAK I BOLJE RASPOLOŽENJE

Uz sve dosad navedeno, lubenice sadrže i veću količinu vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju nekoliko hemikalija u našem mozgu koji su odgovorne za naše raspoloženje i ponašanje (serotonin, dopamin, norepinefrin i gamaaminomaslačna kiselina).

Prema istraživanju, niske razine vitamina B6 mogu uzrokovati probleme s pamćenjem, što lubenicu čini savršenim zalogajem za učenike i studente!

Naslovna fotografija: pexeles.com

Ostale fotografije: pixabay.com, arhiva fotografija Slatkog svijeta

 

/Slatkisvijet.com/