LAKTAŠI, 07. avgusta – Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Laktaši, organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Akcija će se održati u prostorijama Srpske pravoslavne crkve eparhija banjalučka, parohije u Laktašima, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.
Zbog smanjenih zaliha gotovo svih krvnih grupa, zamoljeni smo od strane Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, da pozovemo Vas, dobre ljude, da se odazovete na akciju darivanja krvi koju organizujemo 12. avgusta 2021. godine u periodu od 09 do 14 časova.
Ljeto je najstresnije i nestašice krvi tada su najučestalije. Situacija se promijeni u trenutku pa tako na početku dana transfuziološka služba stoji dobro sa zalihama, a već kroz nekoliko sati može se naći u teškoj situaciji.
U ovom, što se tiče zdravlja svih nas, kritičnom razdoblju, ne smijemo zaboraviti da životi mnogih zavise i od zaliha krvnih sastojaka, svježe i sigurne krvi, te da se svakodnevno odvijaju hitne operacije i tretmani liječenja za koje je potrebno osigurati doze krvi.
Кrv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – davalac krvi. Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, zavisni smo samo i isključivo o jednom – dobrovoljnim davaocima krvi.
Sam čin davanja krvi traje desetak minuta.
Molimo Vas, odazovite se darivanju krvi.