BEOGRAD, 27. marta – Јedinice jugoslovenske protivvazduhoplovne odbrane oborile su avion američkog ratnog vazduhoplovstva lokid F-117A “noćni jastreb”, perjanicu najsavremenije stelt tehnologije, kod nas poznatiji kao “nevidljivi”.
Dijelovi oborene letelice - Foto: RTS

Dijelovi oborene leteliceFoto: RTS

Generalštab Vojske Јugoslavije saopštio je novinarima da u agresiji na SR Јugoslaviju učestvuju vazduhoplovne snage deset zemalja avionima F-16, F-18, F-117, B-52 i dva aviona tipa B-2 Ratnog vazduhoplovstva SAD, naoružani najsavremenijim raketnim projektilima koji su prvi put upotrebljeni u agresiji na jednu zemlju.

Od početka agresije iz vazduha na SRЈ dejstvovano je sa 250 do 300 krstarećih raketa i projektila i angažovano između 100 i 200 borbenih aviona koji su izvršili više od 500 poletanja.

Bombardovano je 90 vojnih i veliki broj civilnih objekata na cijeloj teritoriji SRЈ. Za to vreme, teroristi takozvane OVK su intenzivirali napade na jedinice Vojske Јugoslavije i snage MUP-a.

Јedinice jugoslovenske protivvazduhoplovne odbrane oborile su avion američkog ratnog vazduhoplovstva lokid F-117A “noćni jastreb”, perjanicu najsavremenije stelt tehnologije, kod nas poznatiji kao “nevidljivi”.

To je prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Simbol američkog vojnog prestiža i tehnološke dominacije pogođen je oko 22 sata iznad Srema iz ruskog raketnog sistema S-125 “neva”, a srušio se blizu sela Buđanovci kod Rume.

Pilot potpukovnik Dejl Zelko se spasao katapultiranjem.

U nekoliko gradova u Evropi održane su demonstracije protiv vazdušnih napada NATO-a na SR Јugoslaviju. Demonstracije su nastavljene i sljedećih dana.

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana naredio je početak druge faze kampanje protiv SRЈ, odnosno gađanje većeg broj ciljeva.

RTRS