Laktaši: Vaspitači za djecu povodom NEDJELJE DJEČIJIH PRAVA

LAKTAŠI, 09. oktobra – KONVENCIJA O PRAVIMA DJETETA usvojena je na 44. zasjedanju Opšte skupštine Ujedinjenih naroda 20. novembra 1989. godine (rezolucija br. 44/25). Na snagu je stupila  2. septembra 1990. godine, i od tada se svaka prva sedmica u oktobru obilježava kao Nedelja dječijih prava.

vrtić4

Osnovna dječija prava su:

Pravo na preživljavanje

Pravo na zdravstvenu zaštitu

Pravo na podršku djeci sa invaliditetom

Pravo na podršku djeci u siromaštvu

Pravo na porodičnu brigu

Pravo na mišljenje i izražavanje, učešće u odlučivanju o djeci

Pravo na zaštitu od nasilja i zlostavljanja.

Na sva ova prava podsjetili su vaspitači JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši, izvođenjem predstave za djecu, koja nosi naziv “Svaki gusar mora da zna dječije pravo ili dva”. Autor teksta za predstavu je diplomirani vaspitač Danijel Bartulović, koji dugi niz godina piše scenarije za dječije predstave u ovoj Ustanovi.

vrtić5  vrtić3 vrtić2 vrtić1

 

S obzirom da se radi o piscu koji je po struci vaspitač, svaka od ovih predstava ima određene ciljeve i ishode, koji se kroz igru i glumu, latentno ostvaruju, i koji su definitivno u skladu sa Planom i programom koji propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ipak, ono što je najbitnije, u svim predstavama koje izvode vaspitači i stručni saradnici, djeca prvenstveno uživaju, i raduju se svakoj narednoj. A za svaku pohvalu je i kreativnost vaspitača koji kostime i scenografiju stvaraju “iz ničega”, i koriste sva moguća raspoloživa sredstva za rad, kako bi mališanima što vjerodostojnije dočarali svijet mašte i glume.

Tim koji je učestvovao u današnjoj predstavi čine vaspitači Danijela Kešin, Slobodanka Grubešić, Danijel Bartulović, Vesna Đukić, Suzana Bubić, Tatjana Mihajlović i pedagozi Slađana Kesić i Jelena Karapetrović – Ćerketa.

 

error: