LAKTAŠI, 07. maja – Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je na svom sajtu precizna uputstva i preporuke o postepenom ublažavanju mjera u vezi sa virusom korona, prema kojima bi trebalo omogućiti korisnicima korištenje teretana na otvorenom.

Institut za javno zdravstvo - Foto: RTRS

Institut za javno zdravstvoFoto: RTRS

Prema preporukama, radno vrijeme zavisilo bi od ukidanja policijskog časa i perioda zabrane kretanja za sve građane.

– U vrijeme trajanja ovog ograničenja, radno vrijeme treba da bude tri časa prije podne i tri časa u popodnevnim časovima. Po ukidanju tih ograničenja, radno vrijeme treba da bude četiri časa prije podne i četiri časa u popodnevnim časovima – naveli su iz Instituta.

Iz Instituta su dodali da je obavezna dezinfekcija sprava i površina teretana na otvorenom svaki put nakon upotrebe.

– Potrebno je omogućiti i fitnes na otvorenom u grupama maksimalno do 10 osoba, uz poštovanje fizičke distance od dva metra – ističe se u preporukama.

Kada je riječ o bibliotekama, iz Instituta navode da je potrebno obezbijediti fizičku providnu barijeru na mjestu izdavanja knjiga koja pruža zaštitu zaposlenom i korisniku, kao i da osoblje i posjetioci obavezno nose zaštitne maske i rukavice.

– Važno je i poštovanje fizičke distance u čekaonici i određenog maksimalnog broja posjetilaca u biblioteci – jedna osoba na 10 metara kvadratnih – naveli su iz Instituta i dodali da je obavezna dezinfekcija prostora i površina biblioteka.