LAKTAŠI, 14. maja – Evropska komisija preporučila je danas postupno i koordinisano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regija unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju kako bi se spasila turistička sezona.

Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključni su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkulisanje virusa, opšte restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamijeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordinisan pristup koji počinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije, objavila je Evropska komisija.

Komisija je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za članice, ali koje mogu pomoći u ukidanju ograničenja za putovanja i u postupnom aktiviranju turizma nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja.

Spoljne granice EU ostaju zatvorene do 15. juna, ako se svih 27 članica bude pridržavalo preporuke Komisije od prošle sedmice, dok Pariz i Berlin razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničkih granica.

Austrija je najavila da razmatra mogućnost otvaranja granica prema Švajcarskoj narednih dana.

Iako je odluka o popuštanju graničnih kontrola u nadležnosti svake članice, EK vjeruje da se vrhunac turističke sezone od juna do avgusta može djelomično spasiti.

Strategija za oporavak turizma

Paket o turizmu i prometu koji je Komisija danas objavila uključuje strategiju za oporavak turizma ove godine i nakon nje, zajednički pristup za uspostavljanje slobode kretanja i ukidanje ograničenja na granicama u EU na postupan i koordinisan način; okvir za postepeno uspostavljnje putničkog saobraćaja tako da se garantuje bezbjednost putnika i osoblja; preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom povratu novca za otkazana putovanja te kriterijume za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smještajne objekte.

Komisija ističe da pristup postepenog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija bude zahtijevala.

Načelo nediskriminacije

Komisija ističe da, kada neka članica odluči da dopustiti ulazak na svojoj teritoriji, to mora biti učinjeno na nediskriminatorski način, tj. mora se omogućiti ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regijama sa sličnom epidemiološkom situacijom.

Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte moraju biti dovoljno atraktivni kako građani ne bi insistirali na povratu novca, na koji i dalje imaju pravo.

Predloženo je da se vrijednost vaučera produži na minimalno 12 mjeseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da ih se može unovčiti u roku od godinu dana.

Kako će izgledati putovanje po Evropi?

Evropska komisija predložila je niz mjera u namjeri da obezbijedi da ljudi ponovno mogu sigurno putovati širom Evrope, dok vlade pokušavaju da ožive turizam i avio industriju.

SMЈERNICE:

* Putnici će se podsticati da preko interneta kupuju karte, rezervišu mjesta i obave ček-in.

* Putnici treba da nose zaštitne maske, posebno tamo gdje se ne mogu čitavo vrijeme poštovati mjere fizičke distance. Maske ne moraju biti medicinske.

* Fizička distanca potrebna je na bezbjednosnim pregledima i punktovima na kojima se predaje i uzima prtljag.

* Treba uspostaviti posebne trake kako bi se odvojili putnici u lukama, aerodromima, na željezničkim i autobuskim  stanicama, trajektnim pristaništima i stajalištima gradskog javnog prevoza.

* Treba ukloniti klupe, stolove i sve ono što podstiče okupljanja ili ih postaviti kako bi se osiguralo održavanje fizičkog razmaka.

* U autobusima, vozovima ili trajektima može biti dopušteno manje putnika, a putnici koji ne žive u istom domaćinstvu mogu biti odvojeni.

* Osoblje koje radi u saobraćaju treba da ima odgovarajuću zaštitnu opremu.

* Potrebna su dostupna sredstva za dezinfekciju, a vozila treba redovno čistiti i dezinfikovati.

* Hrana, piće i druga roba možda se više neće prodavati u prevoznim sredstvima.

AVIOSAOBRAĆAЈ:

Regulatori će u sljedećih nekoliko sedmica donijeti protokole koji bi trebalo da sadrže:

* Treba pojačati ventilaciju vazduha, vazduš filtriranjem kao u bolnicama i vertikalnim protokom vazduha.

* Kretanje u avionu treba ograničiti, smanjiti interakciju s posadom.

* Upravljanje protokom putnika: raniji dolazak putnika na aerodrom; korištenje elektronskog ček-ina ili njegovo obavljanje na automatima; smanjenje kontakta prilikom predaje prtljaga, bezbjednosne kontrole i provjere dokumenata, ukrcavanja i pri podizanju prtljaga.

* Naručivanje usluga i obroka treba obaviti u vrijeme rezervacije.

DRUMSKI PREVOZ:

* Na terminalima, mjestima za odmor uzduž autoputa, parkiralištima i benzinskim pumpama treba održavati visok nivo higijene.

* Na stanicama treba upravljati protokom putnika.

* Tamo gdje se ne mogu osigurati odgovarajući nivoi javnog zdravlja, treba razmotriti zatvaranje stanice.

AUTOBUSI I MINIBUSEVI:

* Treba koristiti zadnja vrata za ulazak putnika, a prozračuju se otvaranjem prozora umjesto uključivanjem klimatizacije.

* Sjedenje treba organizovati tako da porodice sjede zajedno kada je to moguće, dok ostali treba da sjede odvojeno.

* U minibusevima putnici ne bi smjeli sjediti pored vozača ako nije moguća fizička razdvojenost.

* Ako je moguće, putnici se sami brinu o svom prtljagu.

ŽELjEZNICA:

* Učestalost i kapacitet vozova treba pojačati ako je potrebno smanjiti gustoću putnika.

* Željeznički prevoznici treba da uvedu obaveznu rezervaciju sjedišta u međugradskim i regionalnim vozovima.

* Na kratkim putovanjima putnici treba između sebe da ostave prazna sjedišta, osim onih iz iste porodice.

* Željeznički prevoznici treba da koriste sistem brojanja putnika, posebno u prigradskim vozovima radi upravljanja kapacitetom.

* Treba upravljati protokom putnika na stanicama ako se ne mogu obezbijediti odgovarajući nivoi javnog zdravlja.

* Treba podsticati putovanja u terminima kada nije najveća gužva prilagođavjući cijene ili fleksibilnim radnim vremenom kako bi se izbjegle gužve.

* Vrata se moraju otvoriti na svakoj stanici automatski ili ih vozač ručno otvara.

Pasoš (Foto: Thinkstock)