BANJALUKA, 07. oktobra – Na više mjesta na ulicama Banjaluke ovih dana postavljeni su novi crni stubovi sa vidljivim kamerama na vrhu, koji uveliko privlače pažnju vozačima, s obzirom na to da je očigledno riječ o nekoj vrsti nadzora saobraćaja.

Za sada je ovaj sistem primjećen na nekoliko lokacija, uključujući istočni tranzit, park Mladen Stojanović, Srpske Toplice, Derviše, Karanovac, Lauš, Dragočaj, Lazarevo i Piljagiće, a vozači se uveliko pitaju da li je riječ o radarskom sistemu koji snima brzinu ili o nekom drugom vidu kontrole saobraćaja.

Međutim, iz MUP RS za sada nema objašnjenja o kakvom se sistemu radi i šta vozači treba da očekuju od njega.

Po nekim informacijama, riječ je o kamerama koje snimaju saobraćaj i registarske oznake vozila, a da li su u pitanju pametne kamere koje imaju mogućnost da snimaju i korištenje mobilnog telefona, vezivanje pojasa, te vožnju iznad dozvoljene brzine, još nema potvrde.

U Banjaluci je, inače, predviđeno da do kraja godine bude postavljen ovakav pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, sa kamerama ultra visoke rezolucije.

Ovaj sistem treba da postavi MUP RS u sklopu većeg projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.

Srpskainfo