LAKTAŠI, 20. oktobra – Ako ste se ikad pitali zašto biste isprobali masažu, nakon ovih argumenata takvo vam pitanje više neće pasti na pamet…

Poboljšava san

Većina stanovnika industrijaliziranih zemalja pati od nesanice, nedostatka sna ili nedovoljno okrepljujućeg sna. Sve to nepovoljno utiče na fiziologiju, čini organizam podložnijim upalama i zarazama te pojačava osjetljivost na bol. Bez dovoljno sna, tijelo se ne može odmoriti i dobiti priliku za zacjeljivanje. Istraživanja upućuju na to da terapijska masaža pridonosi dubljem i kvalitetnijem snu, osobito u ljudi koji trpe bol, npr. uslijed fibromijalgije. Masaža pospješuje dobar san zato što ublažava bol te opušta mišiće i um.

Iscjeljuje bolne mišiće

Masaža pomaže kod napetih i bolnih mišića, u kojima se, zbog umora, nakupila mliječna kiselina. Dok je ljekovit učinak dodira na bolne mišiće odavno poznat, nedavno je istraživanje ukazalo na neočekivani analgetski mehanizam. Jedanaest je osoba pristalo na napornu vožnju biciklom uzbrdo, od čega su im se mišići iscrpili i počeli ih boljeti. Deset minuta nakon vježbe, maseri su svakom sudioniku izmasirali samo jednu nogu, a drugu pustili da se spontano oporavlja. Mjerenja provedena nakon toga razotkrila su velike razlike između masiranih i nemasiranih nogu. U masiranima je pronađeno 30 posto više molekula PGC-1 alpha, koja pospješuje oporavak mišićnih stanica.

masaza

Uklanja napetost mišića

Brojne aktivnosti zahtijevaju zauzimanje neprirodnih položaja, koji izazivaju napetost mišića. Ta napetost nije samo fizički neugodna nego oslabljuje i mentalne sposobnosti. Osjećaj stalne napetosti, čak i blage, pridonosi hroničnim hormonskim, biohemijskim i neurološkim tegobama. Mrežasto vezivno tkivo koje obavija mišiće, postajući sve gušće i manje savitljivo, nepovoljno utiče na držanje i disanje. Stalna napetost mišića otežava krvotok i dopremu hranjivih tvari do organa i tkiva. Masaža snižava koncentraciju hormona stresa i razgrađuje napetost, dovodeći tijelo u stanje ravnoteže.

Ublažava glavobolje

Psihička napetost, kao i ona u mišićima, izaziva i glavobolje, no masaža ih ublažava. Najučinkovitijom se pokazala terapija masiranjem kritičnih tačaka – mjesta na kojima je mišićno tkivo snažno zgrčeno. „Kritične tačke na ramenima i na vratu prenose bol u glavu. Stoga, smanjivanjem napetosti na kritičnim točkama ublažavamo i glavobolju”, napominje Albert Moraska, stručnjak za komplementarnu medicinu pri denverskom Sveučilištu u Koloradu. Moraskina su istraživanja dovela do zaključka da masaža pomaže protiv glavobolje izazvane napetošću tako što pritisak na kritičnu tačku razmiče proteine koji su odgovorni za grčenje mišića. Kad su proteini razmaknuti, stanice se opuštaju te mišićna napetost popušta.

Njeguje bolna leđa

Cochrane Collaboration, neprofitna organizacija koja analizira učinke medicinskih terapija, 2008. godine objavila je zaključak da je masaža obećavajući tretman za bol u leđima. Bol je u određenim uslovima signal koji šalje naš ugrađeni alarmni uređaj. Kod uboda, opeklina ili preloma signalizira nam da nešto nije u redu. No ako bol traje danima ili mjesecima, kao što je to slučaj s bolom u leđima, znači da je „alarmni uređaj” pokvaren. „Masaža ne može u potpunosti isključiti alarm, ali ga može stišati”, kaže dr. Andrea Furlan, specijalistica za masažu pri Zavodu za rad i zdravlje u Torontu.

O mehanizmu kojim masaža ublažava osjet boli postoji nekoliko teorija. Dr. Furlan zagovara teoriju o prenosu signala u mozak. Iz bolesnog mjesta bolni signal putuje u mozak kroz živčana vlakna malog promjera, dok signali koje šalje masaža putuju do mozga živčanim vlaknima većeg promjera. Budući da šira vlakna učinkovitije prenose signale od onih užih, podaci o masaži stižu do mozga brže i učinkovitije. „Zapravo, osjet masaže prevladava nad osjetom bola”, dodaje dr. Furlan.

Nakon pauze od više od godinu dana, za sam kraj oktobra, imaćemo priliku da se družimo sa aromaterapeutom  Goranom  Klemenom, koji već dugi niz godina uspješno radi u Zagrebu, a krajem sedmice će nam se pridružiti u Laktašima, tačnije u Trnu, u motelu Bomi.

Svoj tretman možete  zakazati već danas, a aromaterapeut Goran Klemen, je u motelu “Bomi” u Trnu, od petka 22. oktobra. 

S obzirom da je ostalo još nekoliko slobodnih termina, naš savjet je da rezervišete svoje vrijeme za uživanje odmah, i to na broj telefona  00385917270494 (viber i watsup), ili na mejl adresu svjesnostspoznaja@gmail.com.

 

 

Sensa.hr