Baš je krenulo kako ne treba! Prvi dan narodnog zborovanja u Kočićevom rodnom selu Stričići, počeo je sa sitnom, ali hladnom i upornom kišom, koja je raskaljala puteve na zborištu, da bi oko 15 časova počeo pravi pljusak.

Procjenjuje se da se na zborištu danas okupilo svega nekoliko stotina posjetilaca, koji pod kišobranima i ušuškani u jakne i dukseve, isčekuju početak prvih borbi bikova. Ali, bukalište, odnosno arena za koridu je i dalje prazna, jer su se, izgleda i bikovi sklonili u zavjetrinu, javlja reporter Srpskainfo.

– Ovo je pravi zimski zbor, kao da je kraj novembra, a ne avgusta – komentariše jedan mladić, koji, kaže, uprkos lošem vremenu nije htio da se odrekne tradicije, jer na zbor dolazi od djetinjstva.

Cijene hrane i pića su, otprilike, iste kao i prije dvije godine, kada je održan 55. Kočićev zbor, ali je danas zborača mnogo manje. Radim ovdje već nekoliko godina, ali ne pamtim ovako mršavu posjetu. Neće izaći na dobro – kaže Simo, mladi konobar sezona iz jajačkog sela Bjelajce.

Vinko Marić iz Kotor Varoša, ipak je prevalio šezdesetak kilometara da sa sinom Srđanom i rođakom dođe u Stričiće. Platio je, kao i drugi gosti, 30 maraka za kilogram vruće jagnjetine, ali, kaže, ćeif nije skup. Treba doći i malo se družiti s narodom. Nema veze što je hladno i kišno, nećemo ni orati ni kopati – veli Vinko.

Kao i ranijih godina na zborište su dovezeni hektolitri piva, ali se ovo, inače najpopularnije zboračko piće, slabo prodaje. Nije problem cijena od 2,5 do pet maraka, uvijek je pivo na zboru koštalo toliko, ali danas su mnogi odlučili da se ne rashlađuju ledenim pivom, nego se griju vinjakom i rakijom.

Ni alkohol, ni glasna muzika, ni živopisni štandovi, nisu podigli raspoloženje, bar ne onoliko, koliko bi željeli organizatori i ugostitelji koji su na zborištu razapeli šatore.

Pesimisti tvrde da ni sutra neće biti bolje, jer je vremenska prognoza nepovoljna, a na zboru neće pjevati dvije glavne zvijezde: ni Baja Mali Knindža, a vjerovatno ni Milorad Dodik.

Optimisti ipak ne gube nadu. U najvećem šatoru na zborištu, onom kojeg drži Stojan Kočić i koji može primiti 5.000 gostiju, radnici se spremaju za večernju žurku.

Slična je i atmosfera u šatoru Božića, gdje očekuju nastup mladih zvijezda tradicionalne manjačke pjesme. Nastupiće, kažu i večeras i sutra naveče, Božo i Repa, te Dragan Šipka i Nedeljko Boškan.

– Sinoć je ovdje bilo baš veselo. Isitna gostiju nije bilo ni blizu kao prije dvije godine, ali se ipak dobro pazarilo – kaže Nešo Šućur za Srpskainfo, koji radi u ovom šatoru.

Prodavci na tezgama tvrde da se dobro prodaju majice sa zboračkim i „patriotskim“ simbolima, koje koštaju od deset do 15 maraka, kao i drugi suveniri slične ikonografije. Ipak, naša ekipa nije zapazila da se kupci baš guraju u redu. Šetača je na zboru malo, ali je potrošača još manje.

– Nije najvažnije koliko ćemo zaraditi. Lijepo je doći na zbor i družiti se sa svojim narodom iz Repulike Srpske – kaže jedan prodavac suvenira, koji je prevalio nekoliko stotina kilometara, da bi iz Požege u Srbiji došao u Stričiće.

Srpskainfo