LAKTAŠI, 26. jula – Naravno, to vam može pomoći da se opustite – ali terapija masažom može učiniti mnogo više od toga.

masaža

 

Prednosti masaže

# 1:  „Većina ljudi se suočava sa nekom vrstom stresa“, kaže Goran Klemen, registrovani arometerapeut, koji živi i radi u Zagrebu. “Najčešće stres  ima tendenciju da se manifestuje u ramenima i vratu.” Osim u predijelu ramena, pojavljuju se i kao bol ili slabost u donjem delu leđa i gluteali usled dužeg perioda sedenja.  S obzirom na prednosti masažne terapije, masaža može da se suprotstavi neravnoteži izazvanoj sedenjem. To znači da možete da radite svoj posao za stolom,  toliko dugo dok planirate redovnu masažu.

# 2: Olakšava bol u mišićima

Imaš bolne mišiće? Terapija masažom može pomoći. „Masaža povećava i poboljšava cirkulaciju. Baš kao što trljanje lakta kada ga udariote pomaže da se ublaži bol “, kaže Goran.  Studija iz 2011. godine objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazala je da su prednosti masažne terapije efikasne kao i druge metode liječenja hroničnog bola u leđima.

# 3: Smiruje anksioznost i depresiju

„Ljudski dodir, u kontekstu koji je siguran, prijateljski i profesionalan, može biti neverovatno terapijski i opuštajući“, kaže Goran . Žene s dijagnozom raka dojke koje su primale terapiju masaže tri puta nedeljno prijavile su da su manje depresivne i manje ljute, prema studiji iz 2005. godine objavljenoj u International Journal of Neuroscience. I, studija objavljena u Journal of American Academi of Child and Adolescent Psichiatri, utvrdila je da su pacijenti koji su bili depresivni i anksiozni bili mnogo opušteniji i sretniji i imali su smanjen nivo stresa nakon masaže.

raindrop-masaza

 

# 4: Poboljšava san

Ne samo da koristi masaže podstiču miran san, već pomažu i onima koji se inače ne mogu udobno odmoriti. „Masaža promoviše relaksaciju i spavanje kod onih koji se podvrgavaju hemoterapiji ili terapiji zračenjem“, kaže Lisa Marie de Miranda, registrovani maser i kineziolog u Paleolife masažnoj terapiji. Takođe, masaže pomažu bebama da spavaju više, plaču manje i manje su pod stresom, prema istraživanju sa Univerziteta Varvick. “Većina RMT-a može da radi masažu dojenčadi”, kaže de Miranda. I ako roditelji to žele sami, to dolazi prirodno. „U stvari ne postoji određena tehnika. Šta god roditelji normalno rade kako bi smirili svoju bebu, to će biti efikasno. ”

# 5: Povećava imunitet

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementari Medicine iz 2010. godine otkrila je da masaža povećava broj leukocita pacijenata, što igra veliku ulogu u odbrani organizma od bolesti.

Benefits-of-Massage

# 6: Ublažava glavobolje

Sledeći put kada glavobolja udari, pokušajte rezervisati masažu u poslednjem trenutku. “Masaža smanjuje učestalost i ozbiljnost glavobolja napetosti”, kaže de Miranda. Istraživanje sa Univerziteta Granada u Španiji otkrilo je da jedna sesija terapije masažom odmah utiče na percipirani bol kod pacijenata sa hroničnim tenzijskim glavoboljama.

Sve ove dobrobiti možete osjetiti već ovih danau motelu “Bomi”, gdje će aromaterapeut Goran boraviti od danas pasve do utorka. Svoj termin možete zakazati putem telefona  00385917270494 (viber i watsup), ili na mejl adresu svjesnostspoznaja@gmail.com.