Nakon što se priča o zabrani pušenja u zatvorenim objektima zahuktala u FBiH, mogla bi oživjeti i u Republici Srpskoj, zbog čega posebno negoduju ugostitelji ističući da bi, uz sve probleme, protjerivanje duvanskog dima iz lokala stavilo ključ u bravu.

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Prijedlog zakona je usvojen uz amandmane, tako da će morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

Jednim od amandmana predviđeno je da će primjena zakona početi za godinu, a prema prijedlogu, svi na koje se zakon odnosi imaće rok od 24 mjeseca da se prilagode i stvore uslove za sprovođenje zakona i u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumiranja duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Navedeno je da će vlasnici ugostiteljskih objekata biti dužni da na vidnim mjestima istaknu natpis “zabranjeno pušenje”, dok u objektu ne smiju biti postavljene pepeljare.

Ugostitelji u Srpskoj kažu da je ovih dana pojačana kontrola i da inspektori provjeravaju da li su odvojene prostorije za pušače.

“Nismo još dorasli Evropi i toj kulturi da pušači izađu ispred lokala i puše. Kod nas je to drugačije. Takav zakon bio bi samo još jedan udar na ugostitelje u RS koji su jedva preživjeli pandemiju virusa korona i suočavaju se sa nedostatkom radnika. Još nam fali samo taj zakon i da zatvorimo objekte”, upozorio je član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić.

S druge strane, zdravstveni sektor pozdravlja zabranu pušenja u zatvorenim objektima.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS Darko Marković kaže da je ovaj zakon odličan.

“Nadam se da će takav zakon uskoro biti usvojen i kod nas,  jer obično sve funkcioniše po sistemu spojenih posuda. Taj zakon štiti ljudsko zdravlje i nije uperen ni protiv koga. Ugostitelji koji se najviše bune imaće više posla jer će u njihove objekte dolaziti i pušači i nepušači. Nigdje u svijetu poslije takvog zakona nisu zatvoreni restorani, pabovi niti kafići”, rekao je Marković naglasivši da će ova priča sigurno vrlo brzo biti pokrenuta i u Srpskoj.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da je nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje Vlada usvojila krajem 2017. godine, te da je kasnije povučen.

“Ostajemo posvećeni zagovaranju ograničavanja korišćenja duvanskih proizvoda koji su štetni za zdravlje stanovništva, što će sigurno u dogledno vrijeme biti i zakonski regulisano. Imajući u vidu prioritete koje je nametnula pandemija virusa korona, objektivne okolnosti i potrebu odgovora zdravstvenog sistema, izrada novog nacrta nije u kratkoročnim planovima”, naveli su u resornom ministarstvu.

Podsjetili su da se Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Srpskoj zasniva na načelu zdravlja u svim politikama, multisektorskoj saradnji i opunomoćavanju pacijenta, promovisanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

“Za realizaciju većeg obima zdravstveno-promotivnih i preventivnih aktivnosti, u odgovoru na postojeće zdravstvene potrebe stanovništva potrebno je formirati nove organizacione jedinice u domovima zdravlja, transformisanjem postojećih higijensko-epidemioloških službi u multidisciplinarne centre za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, čime će se omogućiti kvalitetniji rad doktora porodične medicine na prevenciji pušenja i pomoći pacijentima prilikom odvikavanja”, naveli su u ministarstvu.

Populistički zakon

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić rekao je za “Glas Srpske” da mu je žao što je zakon donesen samo u FBiH.

“Vidjećemo kakav će zakon biti u konačnici i da li će amandmani biti prihvaćeni, ali ovo kako je sada povoljno je za ugostiteljsko-turističku branšu u smislu da ćemo moći da odvojimo prostorije za pušače. Međutim, mnogo je onih kojih se ovaj zakon tiče, od ugostiteljskih objekata do zanatskih radnji, teško da će se to moći iskontrolisati, zbog čega smatram da je zakon populistički i neprimjenjiv”, rekao je Hadžić.

Nezavisne