LAKTAŠI, 25. novembra – Savet ministara BiH utvrdio je danas predlog sporazuma između BiH i Evropske investicione banke o investicionom grantu vrednom 6,8 miliona evra za izgradnju mosta na Savi u Gradišci.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Predlog sporazuma biće dostavljen Predsedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, saopšteno je iz Saveta ministara.

Projekat izgradnje mosta u Gradišci u jednakim omerima finansiraju BiH i Hrvatska, s tim da postupak izbora izvođača radova sprovodi hrvatska strana, a nadzora BiH.

Savet ministara prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke i Javnog preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” na izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj B, vrednog 47 miliona evra.

Trasa auto-puta Banjaluka-Doboj duga je 72 kilometra i paralelna je sa Koridorom 10 u Hrvatskoj, te se spaja sa Koridorom “Pet ce”.

U saopštenju se navodi da će auto-put Banjaluka-Doboj unaprediti saobraćajne kapacitete i uvezati zapadne i istočne delove Republike Srpske, te pružiti bolje usluge vozačima.

Savet ministara odredio je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona evra i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj, faza 1. Ova sredstva biće utrošena za završetak izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, deonica Prnjavor-Doboj, dužine 36,6 kilometara, uključujući 22,6 kilometra lokalnih puteva.

Prihvaćena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu za Projekat Koridor “Pet ce” u Republici Srpskoj, deo 1.

Reč je o garanciji za zajam vredan 70 miliona evra sa rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za Javno preduzeće “Auto-putevi Republike Srpske”.

Sredstva su namenjena za izgradnju glavne trase auto-puta na Koridoru “Pet ce” od petlje Johovac do petlje Rudanka i deonice auto-puta od 6,1 kilometar između te dve petlje, plus prilazni put sa dve trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojećim magistralnim putem, uključujući i prelaz preko reke Bosne.

 

/Blic/