LAKTAŠI,15. maja – Iako stižu informacije da vodostaj Vrbasa u gornjem toku opada, stanje na poplavljenom području srbačke opštine postaje sve teže. Ova rijeka se naglo izlila iz svog korita i zaplavila 52 domaćinstva iz nebranjenih dijelova sela Kukulje, Lilić, Razboj, Prijebljezi, Glamočani, Bajinci i Stari Martinac.

Iz Štaba Civilne zaštite ove opštine saopštavaju da su evakuisane tri najugroženije porodice iz Prijebljega i jedna iz Martinca, kao i sva stoka ovih porodica. Predstavnici lokalne vlasti i Civilne zaštite stalno su na terenu i pri ruci ugroženom stanovništvu. Za sada se uglavnom dijele vreće sa pijeskom i čizme, uz angažovanje povjerenika u mjesnim zajednicama.

 

 

 

 

 

Rijeka Sava kod Srpca i dalje nadolazi i u 17 časova dostigla je nivo od 758 centimetara, što je još uvijek ispod kote kada se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava. Ako se nastavi njen rast sadašnjim intenzitetom, stanovnici koji žive u priobalnom području rijeke Save nizvodno do Kobaša, strahuju da bi se mogli suočiti sa velikim problemima.

 

Vrbas je poplavio i velike površine plodnog zemljišta u Lijevče Polju, a zbog dugotrajne kiše pojavile su se i površinske vode, i na unutrašnjem, branjenom dijelu srbačke opštine, što će, kako kažu ratari, takodje nanijeti velike štete na zasijanim usjevima i odložiti završetak proljetne sjetve.

U srbačkom kraju se nadaju da će Vrbas brzo protutnjati i da se neće ponoviti poplava iz 2014. godine.

(BN)