LAKTAŠI, 23. avgusta – Vlada Srpske je iz sredstava klirinškog duga izdvojila 1,45 miliona maraka za realizaciju projekata u tri opštine RS.

Te odluke Vlada je donijela na sjednici 9. avgusta, a one stupaju na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku RS”, odnosno danas.

20170808082323_437978

Tako je za rekonstrukciju i sanaciju Sokolskog doma u Han Pijesku izdvojeno 174.000  maraka, dok će za obnovu krova zgrade Doma kulture u toj opštini biti utrošeno 126.000 KM.

Za kupovinu stambenih kontejnera na području Srebrenice biće izdvojeno 120.000 maraka, a privrednu infrastrukturu u toj opštini 230.000 KM.

Najviše novca i to 800.000 maraka biće utrošeno za izgradnju vrtića u laktaškom naselju Aleksandrovac.

Od načelnika Han Pijeska Vlade Ostojića juče nismo uspjeli da dobijemo komentar jer su u opštini rekli da nije na poslu. Na pozive nije odgovarao ni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Na naše pozive jedino je odgovorio načelnik Laktaša Ranko Karapetrović  koji je naveo da su aplicirali kod Vlade Srpske da izdvoji novac za izgradnju vrtića u Aleksandrovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– U tom naselju, koje je ogromno, već duže postoji potreba za izgradnjom vrtića. Problem je što i roditelji mališana nemaju vrtić nigdje u blizini nego u samom centru Laktaša. Plan je da u početku u novoizgrađenom vrtiću borave dvije grupe mališana. Vrtić ćemo fazno raditi, prema potrebama  – naveo je Karapetrović i dodao da će odmah krenuti u raspisivanje tendera za izbor firme koja će graditi vrtić u Aleksandrovcu.

Vlada RS je do sada u više navrata raspoređivala novac od klirinškog duga  opštinama u Srpskoj.

U Vladi RS juče su rekli da još nije raspodijeljen kompletan iznos novca od klirinškog duga, ali nisu mogli precizirati koliko je još ostalo na računu.

Ruski dug

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju. BiH je jedina zemlja koja je pomenuti dug dobila u novcu, a ne u robi. Od ukupnih 125,156 miliona dolara duga, Srpskoj je pripalo  36,29 miliona, FBiH 72,59 miliona, Brčko distriktu 3,75 miliona, a institucije BiH 12,51 miliona. Rusija je novac isplatila u avgustu prošle godine.

 

 Glas Srpske