Ogranizatori regionalnog teniskog turnira Adrija tur u Zadru oglasili su se saopštenjem povodom otkazivanja finalnog meča između najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i Rusa Andreja Rubljova.

Finale je otkazano nakon što je Grigor Dimitrov saopštio je da je pozitivan na kovid 19, a organizatori su naveli da su “preventivno otkazali finale Adrija tura koje je bilo planirano kao teniski spektakl, kako bi zaštitili zdravlje svih učesnika i posjetilaca”.

– U svakom trenutku smo striktno pratili epidemiološke mjere koje su bile postavljene od zemalja u kojima je Adrija tur organizovan. Niko od ljudi uključenih u organizaciju i koji su bili u kontaktu sa Grigorom nema simptome. U bliskom kontaktu smo sa zdravstvenim nadležnim organima kako bismo bili sigurni da će osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa Grigorom biti testirane večeras – stoji u saopštenju Adrija Tur-a.

Dodaje se da će procedura biti sprovedena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zadru.

– Učesnici Adrija tura iz inostranstva, ukljućujući tenisere iz Srbije, i organizatore, slobodni su da otputuju nazad kućama, gdje je potrebno da se jave epidemiološkim službama, kako bi dobili informacije i dalje preporuke. To je istakla epidemiološka služba Zadarske županije, sa kojom su organizatori turnira sve vrijeme na direktnoj vezi. Za sve učesnike iz Hrvatske, preporuka je da svi koji su bili u bliskom kontaktu dužem od 10 minuta s Grigorom Dimitrovom sprovedu samoizolaciju od 14 dana i da se jave svom ljekaru opšte prakse – navodi se u saopštenju.

Organizatori Adrija tura još jednom su istakli da je zdravlje svih apsolutni prioritet, i u skladu sa tim su donijeli odluku da otkažu finalni susret čim su dobili informaciju o pozitivnom rezultatu Grigora Dimitrova, a u isto vrijeme zahvaljuju se publici na razumijevanju zbog otkazivanja finalnog meča.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković vratio se u Beograd, gdje će biti testiran na virus korona.

RTRS