Foto: Ilustracija

BANJALUKA, PRNJAVOR – Potvrdu o prebolovanom virusu korona u Domu zdravlja Prnjavor sam platio 10 KM, a kada sam tražio da slikam fiskalni račun, vratili su mi novac i uzeli potvrdu nazad.

Rekao je to Dejan Polovina iz Prnjavora za “Nezavisne novine”, nakon što mu je u utorak u Domu zdravlja Prnjavor naplaćena potvrda o prebolovanom kovidu-19 iako ovu potvrdu domovi zdravlja u RS ne mogu naplaćivati.

Kako je Polovina naveo, kada je došao po potvrdu, fiskalni račun su mu dali samo da pogleda.

“Kada sam krenuo da slikam račun da bih imao dokaz o tome šta su mi stavili za naplatu nisu dali. Sestre su odmah skočile i račun uzele u ruke iako je sve vreme stajao na stolu”, naveo je Polovina. Dodao je da su mu prijetili i da će zvati policiju, na što je on, kako ističe, i pristao, ali da se to nije desilo.

“Na kraju su mi potvrdu tražili nazad i dao sam im je. Sada nemam ni potvrdu niti fiskalni račun koji su mi predočili, dok su mi mojih 10 KM uredno vratili”, kazao je Polovina.

Istakao je da se o ovom slučaju obratio i Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), gdje mu je rečeno da domovi zdravlja ovu uslugu ne mogu naplaćivati te da su obavijestili Sektor za zdravstvo i kontrolu, koji je izašao na teren da provjeri navode.

U Domu zdravlja Prnjavor su za “Nezavisne novine” potvrdili da je Polovini naplaćena potvrda, ali da se radi o nenamjernoj grešci, koja je ispravljena.

“Iz razloga tehničke prirode u informacionom programu povučena je usluga iz komercijalnog cjenovnika o naplati date usluge, koju smo mi pravovremeno ispravili, stornirali račun i pacijentu vratili novac, te tako nije ni mogao dobiti fiskalni račun”, kazali su u Domu zdravlja Prnjavor.

Istakli su da je pacijent naknadno dobio traženu potvrdu uz izvinjenje.

“U Domu zdravlja Prnjavor se potvrde o prelažanom kovidu-19 uredno izdaju na pacijentov zahtjev i te potvrde se ne naplaćaju”, naveli su u prnjavorskom Domu zdravlja.

Ovakvih slučajeva, da se potvrde o prebolovanom virusu korona naplaćuju u domovima zdravlja u Srpskoj, prema pisanjima pojedinih medija, bilo je i ranije, pa je poznat slučaj domova zdravlja u Banjaluci i Modriči, gdje su pacijentima naplaćene ove usluge.

U FZO RS su za “Nezavisne novine” istakli da je Fond u maju ove godine obavijestio sve domove zdravlja u RS, kao i privatne ambulante porodične medicine koje sa FZO RS imaju ugovore da, imajući u vidu epidemiološku situaciju, ne mogu osiguranim licima naplaćivati izdavanje potvrde da su bila inficirana virusom korona, kao i potvrde o sprovedenoj vakcinaciji.

“Tom prilikom ustanove su upozorene da će u slučaju naplaćivanja ovih potvrda kršiti odredbe ugovora koje imaju s Fondom te da ćemo biti prinuđeni primjenjivati mjere predviđene ugovorom”, kazali su u FZO RS.

Naveli su da su dosad imali samo primjedbu osiguranika iz Prnjavora, koji je informisao Fond da mu je u Domu zdravlja Prnjavor traženo da plati potvrdu da je preležao korona virus.

“Prijava osiguranika je proslijeđena nadležnom Sektoru za zdravstvo i kontrolu, koji će izvršiti kontrolu u zdravstvenoj ustanovi”, rekli su u FZO RS za “Nezavisne” te su podsjetili osiguranike da u poslovnicama FZO RS mogu da predaju prijave povrede prava iz zdravstvenog osiguranja.