LAKTAŠI, 26. januara – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH, prati širenje afričke kuge svinja u Evropi i u skladu s tim donose se zabrane uvoza živih svinja i određenih proizvoda porijeklom od svinja iz država i regija u kojima je bolest potvrđena, s ciljem sprečavanja unosa bolesti ovim putem.Trenutno su Srpskoj najbliža žarišta ove bolesti u Češkoj, Rumuniji i Ukrajini, ali je evidentna tendencija nastavka širenja ove bolesti prema BiH i susjednim zemljama.

AFRICKA_KUGA_FOTO-1

U slučaju pojave ove bolesti u susjednim zemljama /Srbija i Hrvatska/, Ministarstvo će blagovremeno obavijestiti nadležne veterinarske organizacije, inspekcije i laboratorije o preduzimanju daljih mjera.

Ministarstvo je danas obavijestilo veterinarske organizacije i laboratorije, vetrinarske inspekcije i Lovački savez Republike Srpske da je tokom 2017. godine, te u 2018. godini nastavljeno širenje afričke kuge svinja prema zapadu Evrope.

Ministarstvo je od njih zatražilo da u skladu sa svojim nadležnostima obavijeste vlasnike farmi svinja o povećanom riziku za pojavu afričke kuge svinja u BiH i preduzmu sve preventivne mjere i mjere biosigurnosti s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti.

S obzirom da je afrička kuga svinja visoko kontagiozna virusna zarazna bolest svinja /domaćih i divljih/, koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom koji može dostići i 100 odsto, izuzetno je bitno rano otkrivanje i sprečavanje širenja bolesti.

 

Srna