LAKTAŠI, 25. juna – Ko god da je svoj odmor isplanirao za poslednju nedelju juna, trebalo bi da pripremi topliju garderobu, jer temperature za najposećenija letovališta u regionu nisu optimistične.

more

Crna Gora

Već od sutra je najavljena smena sunca i oblaka, da bi u večernjim satima krenula bura koja će se zadržati nekoliko dana.

– Za utorak i sredu je najavljeno sveže vreme sa temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine, pa će se kretati oko 20 podeljka na Celzijusovoj skali – objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog koji dodaje da se temperature kretati od 16 do 21 stepen.

FOTO: WEATHER2UMBRELLA / SCREENSHOT

Do srede su najavljene i padavine, a od četvrtka sledi razvedravanje koje će potrajati i za vikend, ali temperature neće biti u značajnijem porastu, te neće preći 30 stepeni.

Bura koja će biti pojačanog intenziteta malo će rashladiti Jadran koji je ovih dana izuzetno topao.

Grčka

Grčka je pod snažnim uticajem ciklona, pod poljem niskog vazdušnog pritiska koji donosi kišu i oluje.

– U većem delu Grčke će biti oblačno u narednoj nedelju sa povremenom kišom i pljuskovima, naročito u utorak i sredu – navodi Đurić i dodaje da će najobilnije padavine biti u Olimpskoj regiiji u oblasti Soluna i Halkidikija, te se svima savetuje oprez zbog mogućih poplava i bujica.

Oblaci iznad cele Grčke najavljuju kišu i grmljavinuFOTO: WEATHER.GR / SCREENSHOT
Oblaci iznad cele Grčke najavljuju kišu i grmljavinu

Ovim ciklonom će prvenstveno biti zahvaćen sever Grčke i maksimalne temperature će biti do 20 stepeni, dok će na jugu biti nešto povoljnija situacija, sa toplijim, ali oblačnim vremenom i temperaturom do 28 stepeni.

Od četvrtka sledi stabilizacija vremena, pa će i u većem delu biti toplije, ali ne sa temperaturama na koje smo navikli.

Makedonija

Putnici koji idu preko Makedonije za Grčku moraju u narednim danima naročito biti oprezni, jer se i u ovoj zemlji najavljuju padavine.

Kiša u svim delovima MakedonijeFOTO: WEATHER2UMBRELLA / SCREENSHOT
Kiša u svim delovima Makedonije

– Poseban oprez se savetuje onima koji idu auto-putem kroz Grčku, jer će ih kroz ceo put pratiti kiša i mokri kolovozi – kaže Đurić i dodaje da se nešto povoljnije vreme očekuje za kraj nedelje.

Hrvatska

Padavine i hladno vreme u Hrvatskoj se najavljuju već od sutra kada će se oblačnost naći iznad Istre i severnog Jadrana, dok će se u ostalim delovima zadržati suvo, ali ne naročito toplo vreme.

Vreme u Hrvatskoj u narednim danimaFOTO: DHMZ / SCREENSHOT
Vreme u Hrvatskoj u narednim danima

– Maksimalne dnevne temperature su od 24 do 27 stepeni za ponedeljak, utorak i sredu – objašnjava Đurić i dodaje da se očekuje i jaka, olujna bura na severnom Jadranu, ali da se krajem nedelje očekuje nešto povoljnije vremenske prilike.