LAKTAŠI.10.januara-  Najava niskih temperatura i slaba zaštićenost vodomjera mogu prouzrokovati pucanja stakla vodomjera, a često i oštećenje kompletnoga vodomjera usljed smrzavanja vode.

VIK savjetuje građane kako da zaštite vodomjere od smrzavanja
Neophodno je da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacijskim materijalom kao što su stiropor, staklena vuna, stare deke i sl.Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom potrebno je isprazniti, kao i, ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.U pravilu, voda se ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada. Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi.

Korisnicima koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena.

Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Stoga, iz Vodovoda i kanalizacije upozoravaju građane i upravitelje zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite koje će evidentno uticati na to da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

Napominju i kako interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje zaduženi su korisnici vodovodne usluge te ih savjetuju da još jednom provjere zaštitu svojih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima – vodoinstaleterskim firmama ili upraviteljima.

/Klix.ba/