8 C
Laktaši
Četvrtak, 25 Februara, 2021

Laktaši: U funkciji nova saobraćajnica i parking

LAKTAŠI, 25. februara – Do skoro neasfaltirana površina sa pokojom rupom, nastalom zbog kiše i snijega, a i brojnih automobila koji su svakodnevno koristili ovo parking mjesto, sada su prošlost.
Od sad je stanovnicima Laktaša na raspolaganju 90 novih parking mjesta, a asfaltiran je i prilaz Spomeniku palim borcima.
Takođe je osposobljena i nova saobraćajnica pokraj hrama Pokrova Presvete Bogorodice, zahvaljujući kojoj će se smanjiti gužve na glavnoj saobraćajnici, i olakšati prilaz Domu zdravlja.

Sakupljao staro željezo i bijelu tehniku, policija ga kaznila

Policijski službenici Postaje granične policije Vrpolje juče su oko 10 časova tokom redovne kontrole saobraćaja u Velikoj Kopanici zaustavili su teretni automobil našičke registracije kojim je upravljao 25-godišnjak.

Kako se navodi u saopštenju PU brodsko-posavske, utvrđeno je da vozač skuplja sekundarne sirovine te da je tokom dana skupio oko 150 kilograma raznog otpada (željezni otpad, bijela tehnika i slično).

Takođe, pokazalo se da nema dozvolu za obavljanje djelatnosti skupljanja otpada. Policijski službenici protiv 25-godišnjaka dostavljaju obavijest Sektoru zaštite okoliša Državnog inspektorata u Zagrebu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Policijski službenici su također utvrdili saobraćajni prekršaj , te su prekriocu uručili prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

(Večernji list)

Kajakaši heroji spasili tinejdžerku iz hladne Drine

Goražde je ponosno na svoje heroje koji su sinoć ne razmišljajući o vlastitom, spasili jedan ljudski život. Boreći se s ledenim bukovima nabujale Drine, uz podršku policije, vatrogasaca i građana koji su pritekli u pomoć, mladi kajakaši Denis Rašidović i Ahmed Fazlić spasili su maloljetnu Goraždanku koja se bacila u Drinu s Baćanskog mosta.

Svjesni rizika koji je i njih mogao koštati, Rašidović i Fazlić koji su u mraku nesreće bili svjetlost ljudske nade, kažu da bi ponovo uradili isto.

Prava drama odvijala se sinoć u gradu na Drini nakon što je maloljetna djevojka skočila s Baćanskog mosta u nabujalu rijeku, što je dežurnoj službi PS Goražde oko 21.40 sati prijavila nepoznata osoba.

U akciju spašavanja odmah se uključila policija, vatrogasci i građani, a uspješno je privedena kraju zahvaljujući goraždanskim kajakašima Denisu Rašidoviću i Ahmedu Fazliću koji su uspjeli pobijediti u sudbinskoj trci s ledenim bukovima po kojima je i njihov klub dobio ime.

“Trebao sam na stanicu da neku robu preuzmem i kada sam stigao gore vozač autobusa mi govori da se u gradu nešto dešava, policija je na sve strane. Ja znatiželjan dođem ovdje do gradskog mosta, vidim policajci trče, vriska, pomagnjavija. Pitam šta se dešava i kažu djevojka skočila. U jednom trenutku pitam da li je živa, ako je da je pokušamo spasiti. Kada sam krenuo prema klubu, sreo sam mog druga Ahmeda koji je takođe krenuo u tom trenutku ka istom cilju, i ne mogu vam opisati taj osjećaj da ne ideš sam. Klub je bio zaključan, nismo imali ključa, morali smo tu provaliti, ući u prostoriju koja nema svijetla, obukli smo što nam je bilo pri ruci, onako u džemperima, duksericama, imali smo prsluke, ušli smo u kajake i jedino što nam je bilo na pameti da je pokušamo stići. Ona je već bila udaljena od nas oko kilometar i po i hvala Bogu, uz pomoć ljudi koji su išli obalom i svijetlili, dozivali je i upućivali i nas gdje se nalazi, uspjeli smo je stići”, priča Denis Rašidović.

Svjestan rizika bio je i njegov kolega Ahmed Fazlić koji kaže nije imao dilemu da se odmah uključi.

“Sjedam u kajak i razmišljam, opasno je to, Drina je ogromna, ali onda kažem ma to je nečiji život, idemo. Vozim i negdje kod žutog mosta pitam gdje je i govore mi 500 metara, vozim i dalje ali to je kao vječnost, ne znam ni odakle mi snaga, ne treniram već dvije godine. Prvi put kada sam joj prišao, tad sam je i spasio. Ona leži na leđima, raširenih ruku nogu i ne miče se, katastrofa. Pomislio sam, mrtva je. Kako je dohvatio špic kajaka ona se trznula i vidio sam da je živa. Onda mi još više proradio adrenalin i nekako sam je na kajak naslonio, objasnio joj da me ne bi prevrnula. Hvala Bogu uspjeli smo je izvući, živa je i zdrava i to je najbitnije. Nijednog momenta nismo razmišljali o vlastitim životima, tek sinoć kada se sve završilo, razmišljali smo kako je moglo biti”, kaže Fazlić.

I dok se Goražde divi hrabrim mladićima, oni skromno ističu da im ovo nije prvi put da postupe na ovakav način jer su u sličnoj akciji učestvovali i prilikom utapanja dvojice mladića u Sarajevu, kojim nažalost nije bilo spasa.

“Moj prijatelj Armin Mulić, vjerovatno svi znaju tu priču kada su se dvojica utopila u Miljacki, znao je da vozim kajak i pozvao me je, a ja sam pozvao Ahmeda i otišli smo. Na Romaniji je padao snijeg, temperature su bile ispod nule. Došli smo tamo, na Ilidži smo ušli u Bosnu i izašli smo kilometar – dva prije Visokog. U deset sati smo ušli u vodu a izašli smo oko četiri – pola pet. Neki direktor pilane nam je izašao u susret, naložio nam vatru i pomogao. Sve smo pretražili ali Arminovog brata nismo mogli naći jer je voda bila ogromna i konstatirali smo da on nije mogao proći, već da je zapeo na ulasku Miljacke u Bosnu i tu su ga i našli. Dakle, radili smo ovakve stvari i prije, nije nam ovo prvi slučaj. Išli smo čistim razumom, ljudski onako, vjerovatno bi to svi uradili, ali to je do naroda kako će to ocijeniti. Uvijek pričaju i dobro i loše”, ističe Rašidović.

I dok se nikada ne zna kada i kome pomoć kajakaša može zatrebati, Denisu i Ahmedu teško pada činjenica da niko ne vodi računa o Kajakaškom klubu “Buk” u kojem su i sami stasali.

“Vlasti su nas zaboravile, nema uvjeta. Kako jednom roditelu objasniti da se djeca oblače u neuvjetnim prostorijama, ni jedan neće dozvoliti. Ni meni moji nisu dali, ali sam vjerujte bježao kako bi vozio kajak jer neopsiv je osjećaj ljubavi prema tom sportu i ne bih volio da se to ugasi. Sutra da opet nekome zatreba naša pomoć mi bi opest isto uradili, bez razmišljanja”, poručuju mladi Goraždani.

U Upravi policije MUP-a BPK Goražde potvrdili su da je djevojka (2004) van životne opasnosti i da je otpuštena na kućno liječenje.

Nezavisne

Dodik: Za vikend nova doza vakcina za Srpsku, tužićemo Kovaks ako ne ispuni obaveze

0

LAKTAŠI, 25. februara – Predsjedavajući Predsjedništva i srpski član Milorad Dodik je najavio da će tokom vikenda Republika Srpska dobiti 20.000 vakcina iz Rusije, ali i da će BiH tužiti međunarodni mehanizam za nabavku vakcina Kovaks, ako ne ispoštuje rok za isporuku.

On je naglasio da je BiH uradila sve da dođe do nabavke vakcine posredstvom Kovaksa i da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza.

– Vakcine je trebalo da budi isporučene u prvom kvartalu ove godine. BiH zahtijeva da Kovaks počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok BiH će tužiti program – rekao je Dodik.

Naglasio je da oni treba da isporuče vakcine, a da je ostalo na vlastima u BiH.

Na sastanku u Sarajevu je dogovoreno i da Savjet ministara BiH sve vakcine koje nabavi oslobodi PDV-a.

Dodik je potvrdio da Srbija stoji na raspolaganju i Federaciji BiH, u pogledu nabavke vakcina.

– Nama je rečeno da će Republika Srpska 20.000 vakcina iz Rusije dobiti tokom vikenda, već u nedjelju, koje idu u prvoj tranši. Dogovorena je isporuka od 400.000 doza. Dogovorili smo da za 5.000 doza vakcina, koje je Srbija ponudila Federaciji, oni podnesu zahtjev i to prihvate, što je ponudio gospodin Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Ostalo je da Federacija uputi zahtjev za isporuku tih doza. Srbija stoji na raspolaganju – rekao je Dodik.

Razmatrano je i dogovoreno da se sa svim poznatim proizvođačima vakcina uspostavi dogovor i da se pokušaju dostaviti vakcine za BiH.

– Problem je što neke veletgovinske organizacije ne žele da prihvate nabavku ne žele da ulaze u procedure – rekao je Dodik.

Dodik je sastanak ocijenio kao uspješan i najavio je da će biti nastavljeni razgovori sa svim proizvođačima vakcina.

– Svi smo saglasni da se ta vakcina što prije obezbijedi – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Željko Komšić, dodao je da se ne osjeća odgovornim za nabavku vakcina, jer kako je pojasnio nije Predsjedništvo BiH to koje nabavlja vakcine.

– To radi Savjet ministara. Vlada Republike Srpske je išla svojim kanalima i nabavila od ruskih proizvođača određene doze vakcina – rekao je Komšić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Željko KomšićDodao je da bi sve vakcine trebale biti oslobođene plaćanja PDV.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, istakao je kao problem to što niko ne želi da se upušta u nabavku vakcina, zbog afere sa respiratorima.

– Savjet je na vrijeme raspisao firmama koje se bave tom djelatnostima nabavke vakcina, ali se na poziv nije prijavio niko! Vjerovatno je razlog to što jedna Kovaks vakcina košta 10 dolara, a u svijetu se prodaje za pet puta više, tako da je ljude dobavljače vjerovatno strah da ih nabavljaju i da ugroze svoju djelatnost. To naravno nije opravdanje, svako mora da radi svoj posao. Nama trebaju vakcine. Transparentno treba krenuti u proces nabavke – poručio je Džaferović.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da je prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Federaciji BiH ustupi pet hiljada doza vakcina.

– Taj zahtjev za isporuku vakcina iz Srbije će uskoro biti upućen, to smo danas prihvatili – rekao je Džaferović.

Dodao je da je više od milion doza Kovaks mehanizma naručeno, te da bi BiH u narednim danima trebala da dobije najmanje 100.000 doza vakcine AstraZeneka putem Evropske unije. Tražio je i da se hitno održi sjednica Savjeta ministra da se promijene Zakoni o javnim nabavkama i lijekovima, ali mu je na sastanku rečeno da nema potrebe za tim.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te predsjednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem, kako bi razgovarali o problemu nabavke vakcina.

Srpskainfo

Sutra bez struje JABLAN I BUKOVICA

LAKTAŠI, 25. februara – Obavještavaju se potrošači električne energije, da će doći do obustave u isporuci električne energije,  26. februara, zbog radova na elektroenergetskim objektima, u dijelovima naselja Jablan i Bukovica od 13:30 do 16:00 časova.

Aćimović: Osobe s akutnim oboljenjima da sačekaju s vakcinacijom

BANJALUKA – Epidemiolog Jela Aćimović izjavila je Srni da je kontraindikacija za primanje svih vakcina akutna faza bolesti, te da osobe koje imaju neka akutna oboljenja treba da sačekaju sa vakcinacijom dok im se zdravstveno stanje ne stabilizuje.

Aćimovićeva je napomenula da većina imunokompromitovanih pacijenata može i treba da se vakciniše protiv kovida-19, ali s obzirom na to da koriste terapiju koja može da smanji efekat vakcinacije, moraju se prvo savjetovati sa svojim ljekarom.

“Osobe koje imaju neke hronične bolesti ili stanja zbog kojih ne znaju da li smiju da prime vakcinu treba da konsultuju svog nadležnog ljekara”, rekla je Aćimovićeva.

Takođe, dodala je ona, osobe koje imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine ili su imali alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine ne mogu biti vakcinisani.

Aćimovićeva je napomenula da za trenutno dostupne vakcine nisu obavljena testiranja na trudnicama i dojiljama, te da dostupni podaci o primjeni vakcina protiv kovida-19 kod trudnica i dojilja nisu dovoljni da bi se na osnovu njih donijela jasna preporuka o rizicima povezanim s vakcinacijom u trudnoći.

“Trenutno se ne preporučuje vakcinacija tokom trudnoće, osim ako korist od vakcinacije (na primjer zdravstveni radnici s visokim rizikom od izloženosti i trudnice sa hroničnim bolestima) ne premašuje potencijalni rizik od vakcinacije”, pojasnila je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, neke zemlje su, ipak, na osnovu podataka iz studija tokom kojih ispitanice koje su ostale trudne nisu imale posljedica po trudnoću niti plod, a na osnovu procijenjenog visokog rizika od kovida-19 kod trudnica, preporučile njihovu vakcinaciju.

“Kada je riječ o dojiljama, za mRNA vakcine, s obzirom da mRNA ne ulazi u jedro ćelije i brzo se razgrađuje, biološki i klinički nije vjerovatno da će predstavljati rizik za dijete, te ženi koja doji i koja je dio grupe koja se preporučuje za vakcinaciju treba ponuditi da se vakciniše”, rekla je Aćimovićeva i napomenula da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje prekid dojenja nakon vakcinacije.

Ona je napomenula i da u uputstvu proizvođača vakcina “Sputnjik V” trenutno stoji da se vakcina ne daje trudnicama i dojiljama.

Kada je riječ o alergijskim reakcijama nakon vakcinacije, ona kaže da je za sada poznato da je vakcina proizvođača “Fajzer” kod manjeg broja osoba izazivala jače alergijske reakcije, te da se uglavnom radilo o osobama koje su ranije imale teške alergijske reakcije.

“Zbog toga osobe koje imaju istoriju teških alergijskih reakcija moraju da se konsultuju s ljekarom prije primanja ove vakcine. Alergije na hranu, polen, penicilin i slično nisu kontraindikacija za ovu vakcinu”, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da se kod svih vakcina protiv virusa korona mogu javiti lokalne reakcije, bol, crvenilo, povišena temperatura, bol u mišićima, što se inače javlja poslije vakcinacije i što pokazuje da je organizam reagovao i da se razvija imuni odgovor.

“Pojedini proizvođači vakcina protiv virusa korona ne preporučuju konzumiranje alkohola prije i poslije vakcinacije, jer može da utiče na sam imuni odgovor organizma, to jest može da ga oslabi i može da pojača intenzitet nuspojava nakon vakcinacije”, rekla je Aćimovićeva.

 

Srpskainfo

U SRED EPIDEMIJE KORONE škola zatvorena zbog šuge

Dva učenika Osnovne škole “Njegoš” u Spužu kod Podgorice imaju zaraznu kožnu bolest šugu, pa će nastava do sutra biti organizovana onlajn, izjavila je direktor te škole Smiljka Pavićević.

Majke dvoje učenika prijavile su da je dermatolog kod njihove djece registrovao šugu. Djeci je propisana odgovarajuća terapija, a roditelji su dobili savjet kako da se izbore sa parazitom. Dat je i savjet da djeca ne idu u školu dok se bolest ne izliječi, izjavila je Pavićevićeva crnogorskim medijima.

Ona je istakla da je o pojavi šuge obavijestila roditelje ostalih učenika i savjetovala ih da po eventualnoj pojavi bolesti pozovu ljekara.

Pavićevićeva je navela da je poslala dopis i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, kao i da je obavijestila zdravstveno-sanitarnu inspekciju.

Pedijatar u Domu zdravlja Podgorica Rajka Pajović rekla je da je šuga parazit koji buši kanale u koži i tu polaže jaja i izaziva intenzivan svrab.

Ona je dodala da se protiv šuge može i preventivno djelovati, a da je najvažnija higijena ruku.

Aktuelnosti

Najčitanije

Najviše komentara