12 C
Laktaši
Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020

MIROSLAV BOJIĆ: RADOVI U JABLANU I BAKINCIMA, USKORO REKONSTRUKCIJA DOMA U ŠUŠNJARIMA

LAKTAŠI, 26. oktobra – Počela je rekonstrukcija krova na staroj školi u Jablanu i izgradnja mokrog čvora u domu u Bakincima.

U narednih sedam  dana kreće se sa rekonstrukcijom krova doma u Šušnjarima.

Okupljanje za Laktaše…

Miroslav Bojić, kandidat za načelnika Laktaša 

BLICNET: ZAŠTITITE SE OD PRISTUPA ZLONAMJERNIM SADRŽAJIMA NA INTERNETU, AKTIVIRAJTE USLUGU SIGURAN INTERNET

BANJA LUKA, 26. oktobra – Moguća šteta nastala pristupom zlonamjernim sadržajima na internetu može se izbjeći. Usluga Siguran internet u Blicnetu koja integriše Umbrella sistem, savremeno tehnološko rješenje kompanije Cisco, vodećeg proizvođača mrežnih rješenja u svijetu, štiti korisnike na internetu od pristupa zlonamjernim sadržajima putem Domain Name Service (DNS) servisa.

Korisnici Blicnet interneta uslugu Sigurnog interneta mogu da koriste kroz dvije tarifne opcije:

Osnovna opcija, Standard Protect, vrši filtriranje zlonamjernog saobraćaja prilikom pokušaja otvaranja zlonamjernih web stranica i blokira zlonamjeran saobraćaj prije nego što dođe do lokalne mreže ili do uređaja korisnika. Pretplata za ovu opciju iznosi 1,17 KM mjesečno.

Standard Protect Plus, druga opcija, uključuje i dodatno filtriranje internet sadržaja po određenim kategorijama koji imaju lošu reputaciju (sajtovi za odrasle, droga, kockanje, terorizam). Mjesečna naknada za ovu opciju iznosi 3,36 KM.

Budite sigurniji na internetu.

Pet osoba preminulo, 318 novozaraženih u RS

U pоsljеdnjа 24 čаsа izvršеnо је tеstirаnjе 881 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 318 оsоba u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 174 muške i 144 žеnske оsоbe оd kојih је 67 mlаđе, 202 srеdnjе i 49 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 184 оsоbе su iz Bаnjаlukе, 26 iz Zvоrnikа, 22 iz Trеbinjа, 13 iz Kоtоr Vаrоšа, 12 iz Biјеljinе, оsаm iz Lаktаšа, sеdаm iz Nеvеsinjа, šеst iz Čеlincа, pо pеt iz Brаtuncа i Ribnikа, čеtiri iz Priјеdоrа, pо tri iz Grаdiškе, Knеžеvа, Nоvоg Grаdа i Prnjаvоrа, pо dviје iz Bеrkоvićа, Bilеćе, Milićа, Šipоvа i pо јеdnа iz Gаckа, Kоzаrskе Dubicе, Ljubinjа, Mrkоnjić Grаdа, Tеslićа i Čајničа.

U pоsljеdnjа 24 čаsа Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о čеtiri muškаrcа i јеdnој žеni stаriје živоtnе dоbi iz Grаdiškе, Prnjаvоrа, Bаnjаlukе, Оštrе Lukе i Pаlа.

Dо sаdа su u Rеpublici Srpskој pоtvrđеna 14.452 slučаја virusа kоrоnа, а prеminule su ukupnо 372 оsоbe kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој оd nоvоg virusа kоrоnа dо sаdа su sе оpоrаvile ukupnо 7.952 оsоbe, а tеstirаnо је ukupnо 96.588 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 442, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 177, а u opštim bоlnicаmа 265.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо su 7.666 оsоbе, а nаdzоr је zаvršеn kоd 66.900 оsоbа.

Sutra se slavi sveta Petka: Zaštitnica žena, djece i starih osoba

Pravoslavni vernici 27. oktobra proslavljaju Svetu Petku, a evo koji običaji i rituali su povezani sa ovim praznikom, piše Lovesensa.

molitva

Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama.

Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori i veruje se da je voda sa tih izvora lekovita i da podstiče isceljenje.

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbegavaju se teški kućni poslovi.

Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik, već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma.

Sveta Petka - zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka.

Po predanju, sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci.

sveta_petka_zastitnica_zena_bolesnih_i_siromasnih_1

Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. godine po jednima je oteo, po drugima jednostavno preneo mošti svete Paraskeve u svoj prestoni grad Trnovo.

Kad su Turci osvojili Bugarsku, mošti su prenete, po zapovesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Kneginja Milica uspela je 1396. da izmoli svetiteljkine mošti i sahrani ih u crkvi Ružici, na Kalemegdanu.

Sultan Sulejman Drugi preneo je mošti svete Paraskeve 1521. u Carigrad.

Konačno, 1641. carigradski patrijarh Partenije poklonio je mošti moldavskom knezu Vasiliju Lupulu koji ih je preneo u Jaši i položio u crkvu Sveta tri jerarha, gde su i danas.

 

Izvor: Lovesensa/RTS

PLASTIKA, AUTOGUME, FRIŽIDERI U jezeru Bočac pluta 12.000 metara kubnih OTPADA

BANJALUKA, 26. oktobra – Direktor Eko-centra “Bočac jezero” Dragana Kovačević rekla je da su o pucanju zaštitne mreže na jezeru obaviještene sve institucije koje bi mogle da pomognu u rješavanju tog problema i da se očekuje njihova reakcija, te naglasila da je potrebno ukloniti otpad u dužini od 18 kilometara.

Ona je dodala da Eko-centar “Bočac jezero” nema kapacitete da sam rješava problem plutajućeg otpada na jezeru, kao i da se otpad produkuje uzvodno u opštinama iz Federacije BiH Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf.

Prema njenim riječima, 13. maja došlo je do pucanja zaštitne mreže Eko-centra, koja nije izdržala pritisak plutajućeg otpada koji se već tu nalazio, uz dodatne količine otpada koje su donijele bujice usljed nedavnih obilnih padavina.

– Trenutno se u jezeru Bočac nalazi od oko 10.000 do 12.000 metara kubnih plutajućeg otpada. Eko-centru `Bočac jezero` neophodan je kontinuiran izvor prihoda za redovno čišćenje jezera i održavanje mreže i mehanizacije da bismo izbjegli slične situacije. Potrebno je dugoročno rješenje, koje treba da proistekne iz zajedničke saradnje sa uzvodnim zagađivačima – naglašava Kovačevićeva.

Ona je rekla da je još rano vršiti procjenu o potrebnom vremenu za čišćenje otpada, jer sav otpad još nije ni pristigao iznad brane Hidroelektrane /HE/ “Bočac”.

– Ne možemo reći da je riječ o ekološkoj katastrofi nego o akcidentnoj situaciji -rekla je ona.

Kovačevićeva je istakla da je brana prepreka da otpad slobodno prođe prema gradu Banjaluci, ali u uslovima visokih voda postoji i ta mogućnost, što treba izbjeći.

– Jezerom upravlja HE na Vrbasu i sav teret za uklanjanje otpada je trenutno na njima, jer grad Banjaluka, kao ni ostale nizvodne opštine, ne učestvuju u finansiranju čišćenja otpada – kaže Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, otpad koji pristigne na mrežu je velikim dijelom posljedica nemara i nebrige pojedinaca koji otpad odlažu na obale rijeka ili direktno u rijeku, a koje pokupe i donesu bujice.

– Strukturu uklonjenog otpada sa mreža u Eko-centru `Bočac jezero`, osim drveta, čine i razne vrste plastičnog otpada, autogume, frižideri, aluminijumski otpad i uginule životinje – dodala je Kovačevićeva.

Eko-centar godišnje prikupi oko 10.000 metara kubnih otpada.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu” Goran Milanović rekao je da je zaštitna mreža Eko-centra “Bočac” Banjaluka pukla i da se procjenjuje da je u akumulaciju Hidroelektrane “Bočac” ušlo oko 10.000 metara kubnih plutajućeg otpada, ali da se neće dozvoliti dalji prolaz, kao i da taj otpad ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane

OBJAVLJENA PROGNOZA ZA NOVEMBAR Evo kada se u BiH očekuje PRVI SNIJEG

LAKTAŠI, 26. oktobra – Danas je u BiH bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Kiša je zabilježena ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Sutra se u Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku BiH sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

U Bosni u jutarnjim časovima po kotlinama magla i niska oblačnost.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 13, a dnevna od 16 do 22 °C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u nižim dijelovima grada je moguća magla.

Jutarnja temperatura oko 7, dnevna oko 18 °C, piše Federalni hidrometeorološki zavod.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

FHMZ navodi i da će u utorak, u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U ostatku BiH pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 16 do 22 °C.

U srijedu se očekuje sunčano uz umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla i niska oblačnost. Prema kraju dana porast oblačnosti u Bosni. Jutarnja temperatura od 6 do 11, na jugu do 13, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 22 °C. U četvrtak, ipak, prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne smanjenje oblačnosti. U večernjim časovima sa zapada novo naoblačenje. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 15 do 22 °C.

FHMZ najavljuje i stabilizaciju vremenskih prilika od četvrtka, 29. oktobra.

A, AccuWeather objavio je i prognozu za novembar.

Ako je vjerovati njihovoj prognozi, minusi se očekuju samo ujutro, a snijeg i suznježica bi mogli kratko padati, 19. i 22. novembra, prenosi Radio Sarajevo.

Maksimalne temperature, do 14 stepeni, biće početkom novembra, a onda će temperature lagano padati sve do početka decembra.

Srpskainfo

CIJELO NASELJE UHVAĆENO U KRAĐI Rizikuju život samo da ne plate POTROŠNJU STRUJE

0

Krađe struje oduvijek su postojale, nekada su to uglavnom radili siromašni ljudi kako bi preživjeli.

 Vremena se mijenjaju, pa sada to rade i oni bogati.

Da je to tako, uvjerio se Blic koji je zajedno sa Specijalnom jedinicom kontrole EPS obišao nekoliko lokacija u Zemunu, na kojima je zabilježeno nešto što je za rubriku “Vjerovali ili ne”. Slučaj na Ugrinovačkom putu 126 mogao bi da uđe u ovu rubriku jer je investitor B. K. četiri već useljene zgrade i jednu koja je u izgradnji nelegalno priključio na mrežu i krade struju. Tako više od stotinu stanara troši kilovate i ne plaća ih, a ceh tog bezobrazluka investitora, koji ih je uselio bez dozvole, plaćaju svi potrošači.

Specijalna jedinica kontrole

Zbog ovakvih ekstrema i sve češćih slučajeva da veliki potrošači i investitori pljačkaju EPS, prije nekoliko godina je oformljena Specijalna jedinica kontrole, koja broji četiri ekipe sa po tri člana i koja je uspjela da za tri godine smanji krađe za više od 20 odsto. To su hrabri i stručni ljudi koje lopovi sve češće napadaju, ne samo fizički već i oružjem. Zbog tih izazova akcije kontrole su tajne.

Ali krenimo redom.

Sve počinje ujutru kada se ekipe smještaju u četiri automobila, u svakom po trojica radnika, a izuzev šefa A. M. niko ne zna lokaciju na kojoj će kontrola biti obavljena

– Lopovi mogu da imaju svoje pomagače i zato je ovakva tajnost da im neko od naših ne javi lokaciju. Naše aktivnost daju rezultate, odnosno mi lociramo kradljivce, ali nažalost, praksa je da se oni nakon isključenja i plaćanja kazni opet nelegalno priključuju. To su krivična djela i zato mislim da kaznena politika prema njima mora da se pooštri. Upravo idemo na neke od lokacija gdje postoje sumnje da je riječ o povratnicima – objašnjava A. M.

Povratnici u krađi

Ta lokacija je spomenuto naselje na Ugrinovačkom putu 126, gdje je prije šest meseci otkrivena krađa, pa je investitor B. K. isključen sa mreže. Platio je kaznu i naloženo mu je da pribavi građevinsku dozvolu kako bi priključio useljene zgrade. On to nije uradio, već je pored četiri zgrade koje je uselio, u međuvremenu i petu, koja je u izgradnji, nelegalno priključio. Inače, dovod je opasan po život jer su žice koje su povezane sa stubom apsolutno nebezbjedne.

Akcija počinje. Struja se isključuje, a izbezumljeni stanari prate šta se dešava. Ulazi se u jednu od useljenih zgrada, a u kućištu nijedan strujomer iako je u njoj 30 stanara.

– Da li plaćate struju?- pita stanare jedan od članova ekipe.

Umesto odgovora, oni ulazi u svoje stanove i prate da li će opet ostati bez struje. U međuvremenu dolazi i predstavnik investitora i moli da se struja ne isključi jer su na pragu da legalizuju objekte. Molbe mu nisu uslišene, ostao je bez struje, i dat je rok od 72 sata, po Zakonu o energetici, da se sve dovede u legalno stanje. Zapisnik je napravljen i izdato upozorenje da investitor može da bude krivično gonjen jer zbog nebezbjednog dovoda ugrožava živote.

Druga lokacija

Nakon ove akcije, ide se na drugu. Lokacija je opet Zemun, i to ulica Pregravica 13 a. Naoko luksuzna zgrada, koja je prije nekoliko mjeseci isključena sa mreže jer je investitor krao struju. Provjerom se utvrđuje da to ponovo radi.

Taj drugi način nije više stub već brojilo komšije iz broja 11. Ekipe nalaze kabl, seku ga sa brojila i vlasniku objašnjavaju da je prekršio zakon. Pravi se zapisnik u kome mu se nalaže da u roku od 72 sata mjerno mjesto dovede u ispravno stanje, a ako to ne uradi, i on će biti isključen sa mreže.

Koče brojčanik, usporavaju obrtaje…

Struja se u Srbiji krade na čak 52 načina. Najčešća su pet, i to priključivanje na tuđi stub, zamjena odvoda i dovoda da bi se strujomjer okretao unazad, bušenje rupe u staklu kroz koju se iglom koči brojač, postavljanje na strujomer magneta koji usporava obrtaje brojčanika i, najnovije, pomoću specijalnih IT uređaja.

Aktuelnosti

Najčitanije

Najviše komentara