-0.1 C
Laktaši
Srijeda, 8 Decembra, 2021

Alavi kormorani najveća opasnost za riblji svet u Opštini Srbac

0

SRBAC, 21. juna – Ribočuvar Dragiša Trebovac kontroliše vode i brani riblji fond od ptica i krivolovaca.

SPORTSKO-ribolovno društvo “Bistro” Srbac, koje ima tradiciju dugu više od 60 godina, ulogu ribočuvara na svim vodotocima u Opštini Srbac, osim ribolovnog revira “Stublaja”, poverilo je 45-godišnjem Dragiši Trebovcu koji se u ovoj ulozi dokazao kao odgovoran borac za poštovanje reda i pravila sportskog ribarenja punih 15 godina.

– Moj zadatak je da kontrolišem da li ribolovci poseduju dozvole, da otkrivam i plenim tajno postavljene mreže i druge rekvizite od strane nesavesnih ribara, da pratim da li ima ubacivanja hemijskih sredstava u reke i oko njih, i da tražim način kako da sprečim tamanjenje riba od strane kormorana koji su prava napast i u ribnjacima i na rekama – kaže Trebovac.

DA mu je “obračun” sa alavošću ovih ptica najteži zadatak, Trebovac pokazuje sliku odstreljenog kormorana na Brzaji u čijoj je utrobi našao preko 30 ribica dužine kutije cigareta.

– Ova ptica grabljivica da bi preživela mora dnevno da pojede ribe čija ukupna težina odgovara težini njenog tela, a to je oko tri kilograma. Možete zamisliti kakva je napast kada na ribnjak ili na vodotok sleti jato od 30 do 50 kormorana – kaže Trebovac.

Čak ni postavljanje “strašila” ni nabavka poslednjeg izuma plinskih topova koji pucaju na zadato vreme, ne daje očekivane rezultate jer se i na to kormorani naviknu.

PROBLEM je nastao jer je ova ptica do pre nekoliko godina bila pod zaštitom države, pa kada se toliko namnožila da se prave velike štete na ribljem fondu, sada je dozvoljen odstrel kako bi se postigla neka vrsta ravnoteže u životnoj sredini.

– U Vrbas kod srbačkog sela Glamočani nismo smeli da ubacimo riblju mlađ, već smo poribljavanje obavili ubacivanjem 2.000 kilograma tolstolobika težine od dva kilograma i više kako bi izbegli uništavanje od strane kormorana – priča odgovorni ribočuvar Dragiša.

Dodaje da je o tome predsednik društva “Bistro” Goran Gavranović obavestio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koje ovom društvu daje jednogodišnje dozvole za gazdovanje na Savi, Vrbasu, Poveliču, Brzaji, Maturi, Lepenici, Osovici i na pet starača u kojima se zadržala voda nakon poplava ili zbog promene toka Vrbasa.

Trebovac kaže da je zbog ovoliko vodotoka, ovo prava Meka ne samo za Srpčane, već za sportske ribolovce iz susednih opština i Banjaluke. Vešti pecaroši kući često ponesu krupne primerke ribe – soma od 38 kilograma kojeg je na varalicu upecao ribolovac iz Laktaša, zatim šarana od 20 i štuku od 15 kilograma.

Dragiša Trebovac u čamcu

CEO ŽIVOT PORED VODE

RIBOČUVAR Dragiša Trebovac zanimljiv je i po tome što je od detinjstva vezan za vodu. Rođen je u srbačkom selu Gaj u kući udaljenoj samo 300 metara od Save. Zbog čestih poplava, a naročito od katastrofalne koja se desila 1974. godine kada je oko 60 kuća bilo pod vodom nekoliko sedmica, meštani su uz pomoć opštinskih vlasti odlučili da se kolektivno isele u susedno selo Bajince u branjeno područje gde je nikao zaseok pod nazivom Novi Gaj. U selu Gaj je ostalo samo jedno domaćinstvo i to Dragišinog oca Đurađa (79) i majke Ane (71), koji nisu hteli da ugase svoje ognjište iako nemaju struje, niti kvalitetnog puta. Bave se stočarstvom, a u tome im pomaže sin Dragiša, koji ima rešeno stambeno pitanje u Srpcu.

Novosti.rs