LAKTAŠI, 26. januara – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i direktorka vrtića Bajka u Aleksandrovcu Nataša Trninić danas su u ovom mjestu otvorili novi vrtić za 60 mališana.
 vrpca

Izgradnja vrtića počela je u septembru. Lokalna uprava Laktaši obezbijedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke, a Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju. U ovu svrhu izdvojeno je 800.000 KM.

U posljednjih desetak godina u Aleksandrovcu izgrađeno je više objekata za potrebe djece, omladine i učenika. Obnovljena je zgrada osnovne škole, renovirano ili izgrađeno više društvenih objekata, uređeni sportski tereni za košarku, fudbal, rukomet…

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Predsjednica Srpske je ocijenila da je otvaranje vrtića “Bajka” značajan iskorak u ukupnom predškolskom obrazovanju Srpske, a namjera je da se obezbijedi što veći obuhvat djece u urbanim i ruralnim sredima.

Cvijanovićeva je naglasila da se stiču uslovi da se ovako nešto radi širom Republike Srpske, jer se do sada taj proces vršio u različitim objektima.

– Ovo je dobar model udruživanja sredstava, Vlada Republike Srpske obezbijeila je 800.000 KM, ali tu su i donacije Švajcarske, UNDP-a. Koristili smo i mehanizam saradnje domaćih i međunarodnoh finansijskih organizacija – rekla je ona.

Prema njenim riječima, ovo je razvojna šansa Srpske, jer se na ovaj način pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način.

– Ovo otvara i neke druge prilike, jer je u vrtiću zaposleno 11 ljudi, što doprinosi razvoju Republike – smatra Cvijanovićeva.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je cilj Republike Srpske da izgradi dovoljno kapaciteta za svu djecu predškolskog uzrasta, što bi trebalo da bude urađeno u narednih pet godina.

– Ovo je važan dio obrazovnog sistema, jer tu djeca dobijaju prve i najvažnije informacije zbog čega je važno da tome pristupimo na jedan organizovan i sistematski način – rekao je Dodik nakon otvaranja.

Dodik je iztrazio zadovoljstvo što je dio tima koji je radio na ovom projektu.

– Aleksandrovac ima jaku industrijsku zonu sa više zaposlenih nego stanovnika, te je pored škole logično da se izgradi ovakav vrtić – dodao je Dodik.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS

 

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da bi u ovoj godini trebalo da bude započeta izgradnja novog vrtića u Laktašima, a biće razmotreno i da se to radi i u drugim ruralnim zajednicama gdje za tim ima potrebe.

– Smatram da to treba da budu posebni, a ne integrisani objekti kroz škole ili da se adaptiraju postojeći – naglasio je Dodik.

 

Foto: RTRS

Foto: RTRS