LAKTAŠI, 04. aprila – Državni sekretar u Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je da bi cijene razgovora u romingu sa Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i BiH trebalo da budu niže za 27 odsto, a sa Albanijom 85 odsto.
Roming (Foto: Shutterstock) -

Roming (Foto: Shutterstock)

Ona je istakla da će sporazum Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH o romingu obavezati potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cijene za ovu uslugu.

– To znači da cijena minuta razgovora ne može biti veća od 22,4 dinara /oko 0,37 KM/, SMS poruke sedam dinara /oko 0,12 KM/ i za prenos podataka po megabajtu ne može biti veća od 21,4 dinara /oko 0,35 KM/ – rekla je Matićeva za RTS.

Ona je napomenula i da će Srbija i Crna Gora potpisati međusobno priznanje o elektronskom potpisu, te da očekuje isti takav sporazum uskoro sa Sjevernom Makedonijom.

– Sve će to olakšati razvoj naših ekonomskih odnosa i životne sutuacije građanima Srbije i Crne Gore – rekla je Matićeva.

Drugi digitalni samit zapadnog Balkana, koji danas počinje u Beogradu, okupiće više od 3.000 učesnika među kojima i predstavnike vlada, međunarodnih institucija, privrede, regionalnih organizacija i istaknutih pojedinaca.

Prema ranijim najavama, na Samitu se očekuje i potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu zemalja zapadnog Balkana, koji bi omogućio smanjenje cijena poziva od 1. jula.

 

Glas Srpske