LAKTAŠI, 12. februara – Dramskoj Amaterskoj grupi Entuzijasta „Daske“ iz Laktaša, koja je počela sa radom 2003. godine, u oktobru prošle godine priključili su se osnovnoškolci koji su prošavši audiciju postali članovi amaterskog pozorišta.

DASKE

– Imamo velike planove za novu sezonu. Naime, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, realizovaćemo društveno aktivnu predstavu “Ekskurzija”  za koju sam uradio adaptaciju teksta kojeg je u originalnoj verziji napisala Ana Vukajlović. U planu je da sa “Ekskurzijom” obiđemo 4 opštine u Republici Srpskoj s ciljem podizanja svesti i širenja magije pozorišta, – istakao je Ognjen Todorović, mladi glumac i voditelj dječije grupe “Daske”.

Nakon 15 godina postojanja dramskog studija „Daske“ i uvođenja dramske sekcije u vrtić i osnovne škole u Laktašima i Aleksandrovcu, javila se potreba, a i veliki broj djece koja su bila zainteresovana za pohađanje škole glume. Direktorica centra za kulturu i obrazovanja Laktaši Slađana Čovičković kaže da je rješavanje problema finansija dalo šansu mladim ljudima da se grade kroz glumu.

– Prvenstveno želimo mladim ljudima dati priliku da se grade kroz glumu za koju su pokazali veliko interesovanje. Ideja za pokretanje mlade grupe glumaca postojala je i ranije, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nije mogla da zaživi. Kada smo riješili taj problem odlučili smo da raspišemo audiciju za prijem novih članova u grupu glume za najmlađe, uzrast od 11 do 15 godina. Na audiciji je odaziv bio zaista veliki i ubrzo smo imali grupu od 14 članova koji aktivno rade i uče osnove glume, rekli su iz Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši, te dodali da su i sami roditelji bili oduševljeni ovom idejom jer su njihova djeca odrasla uz Internacionalni festival amaterskog teatra kojeg Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši realiziju u ljetnom periodu, te tako zavolela pozorište – kaže Čovičković.

Donošenjem Strategije omladinske politike opštine Laktaši za period 2016-2020. godinu, Opština je pokazala da su mladi važan potencijal i resurs za dalji razvoj i napredak lokalne zajednice. Posebnu ciljnu grupu predstavljaju djeca osnovnoškolskog uzrasta/adolescenti za koje je, pored formalnog obrazovanja, neophodno kreirati i ponuditi programe i aktivnosti u oblasti neformalnog obrazovanja, prilagođene njihovim potrebama.

 

 

 

 

 

Kao važna pokazala se i potreba da sredina prepozna kreativnost kod djece, njihove afinitete i sklonosti, te omogući njihovo potpuno ispoljavanje. Upravo zbog toga u oktobru 2018. godine oformljena je dječija amaterska grupa „Daske“ Laktaši u cilju promovisanja kulture i kulturnog sadržaja za mlade na područiju Opštine i šire. Ognjen Todorović, njen voditelj kaže da je odziv bio odličan.

 

– Sada brojimo 14 članova i što je iznenađujuće jednak broj i dječaka i djevojčica. Do sada smo imali samo jednu premijeru, u pitanju je novogodišnja predstava “Nagrada za poslusnost”. Imamo velike planove za novu sezonu, naime, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, realizovaćemo društveno aktivnu predstavu “Ekskurzija”  za koju sam uradio adaptaciju teksta kojeg je u originalnoj verziji napisala Ana Vukajlović – kaže Todorović.

On dodaje da im je u planu je da sa “Ekskurzijom” obiđu 4 opštine RS s ciljem podizanja svijesti i širenja magije pozorišta. Nakon toga očekuje ih tradicionalni, 14. po redu Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2019., na kojem planiraju nastupiti u revijalnom dijelu.

-Sa djecom je zaista divno raditi. S obzirom da sam na četvrtoj godini glume na Akademiji umetnosti u Banjaluci, trudim se da im prenesem svo znanje koje sam do sada stekao i da ih pripremam za mnoga iskušenja koja ih čekaju u narednom periodu, bilo da je riječ o školi, ljubavi ili glumi. Svjestan sam da me oni posmatraju kao svoj uzor, s toga sam sa njima često i prijatelj, pa tek onda mentor. Moja najveća nagrada bila bi da neko od njih krene mojim stopama – rekao je talentovani glumac.

Djeca ne kriju zadovoljstvo

Mia Mijatović, takođe jedan od polaznika projekta “Daske” kaže je ovo profesionalni korak za nju.

– Ovo je nešto stvarno novo za nas, mi smo se i prije bavili glumom na raznim sekcijama, ali smatram da je ovo mnogo profesionalnije i ozbiljnije. Rad sa Ogijem je predivan. Do sada smo radili samo na jednoj predstavi, kojom smo prezadovoljni, ali radujemo se novinama i nadamo se da će biti još zanimljivije i uspješnije- dodala je Mijatović.

 

Srpskainfo