LAKTAŠI, 24. februara – Američka meteorološka služba “Akjuveder” (AccuWeather) objavila je vremensku prognozu za proljeće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog češtih padavina.

poplave-laktasi-660x330

Iako je tokom većeg dijela zime zabilježeno manje kiše i snijega na Balkanu nego što je prosjek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proljeća.

Akjuveder upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosječne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Snijeg će vjerovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi Akjuveder.

Kako napominje da promjena na blaže vrijeme s kišom zajedno s otapanjem snijega s planina povećava rizik od poplava.

“Poplave zbog čestih padavina i otapanja snijega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju usijeva širom Balkana”, rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima prijeti rizik od poplava zbog velike količine snijega poslije zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promjena na blaže i vlažno vrijeme povećava i rizik od lavina, upozorava Akjuveder.

U dijelu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

 

ATV