LAKTAŠI, 03. maja – Zbog nje se nikad nije oženio, a tiho ju je voleo izdaleka dugih 30 godina…

Naš nobelovac Ivo Andrić najveći deo svog života proveo je sam, a razlog za to bio je što je sve to vreme voleo ženu sa kojom nije mogao da bude – Milicu Babić, prvu srpsku školovanu kostimografkinju i ženu svog dobrog prijatelja.

Naš poznati pisac je Milicu Babić upoznao dok je ona bila u braku sa Nenadom Jovanovićem. Andrić je bio veoma dobar prijatelj sa Nenadom i Milicom – imali su slična interesovanja i pregršt tema o kojima su razgovarali tokom čestih druženja.

Andrić je često slao pisma bračnom paru, koja je počinjao sa „Dragi prijatelji“ ali veruje se da su pisma bila prvenstveno upućena Milici, u koju je naš pisac bio potajno zaljubljen. Pisma koja je slao Andrić je potpisivao sa „Mandarin“ što je bio nadimak koji mu je Milica nadenula pre njegovog odlaska u Kinu.

Blizak i prijateljski odnos troje ljudi negovan je dugih 30 godina, a za sve to vreme Andrić je u tajnosti duboko voleo Milicu, iako nikada nije to na bilo koji način pokazao tokom niza godina zajedničkog prijateljstva.

Prijateljstvo je trajalo sve do Nenadove smrti 1957. godine. Od trenutka kada je Milica postala udovica Andrić joj je pisao sve češće i javljao joj se sa svih svojih putovanja. Nedugo zatim Milica i Ivo su se venčali i počeli da žive zajedno.

Andrić je sa voljenom Milicom proveo najlepše trenutke svog života, a ona je bila tu kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Iako ju je strpljivo čekao dugih 30 godina, ljubav i zajednička sreća nisu dugo potrajali, jer se Milica razbolela od veoma teškog oblika artritisa, zbog čega je uzimala lekove koji su joj oslabili srce, koje je ju je na kraju – 1968. izdalo i ona je preminula.

Sada vidim – naša je sudbina da sagorimo. Uvijek sam tako osjećao svijet i sebe u njemu, iako nisam uvijek imao snage ni mogućnosti da toj istini pogledam u oči i da je mirno prihvatim. Sad, kad je sve dobro moje u jednom trenu izgorjelo, vidim jasno: sve što se na zemlji rađa i pod suncem živi ide tim putem. I tome ne treba tražiti razloga, smisla ni objašnjenja“, napisao je Andrić nakon Miličine smrti.

Andrić je nakon Miličine smrti potonuo i povukao se u sebe, sve više je izbegavao društvene aktivnosti i događaje i viđao se sa sve manje ljudi, a zdravlje mu je polako popuštalo. Preminuo je 1975 godine, a njegova urna je položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored groba njegove voljene Milice.

Iako je njihova ljubav i vreme koje su proveli zajedno trajalo znatno kraće od čekanja da se isto dogodi – iako je njihova ljubav imala tužan epilog, ipak će ostati upamćena kao primer da kada volite iskreno i duboko – ništa nije prepreka, pa ni decenije!

/stil.kurir.rs/