LAKTAŠI, 06.aprila- Nemojte se iznenaditi ako vam anketari pokucaju na vrata, jer se u svim opštinama u Srpskoj trenutno spovodi Anketa o potrošnji domaćinstva.

Anketa za domaćinstva: Prije sedam godina trošili smo 1.260 KM mjesečno, a sada?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Anketa o potrošnji domaćinstava, koja nam pokazuje podatke o životnom standardu, posljednji put je rađena prije sedam godina. Te 2015. godine prosječno domaćinstvo imalo je 2,74 člana i trošilo je mjesečno 1.259,91 KM. Od toga su 410,55 KM bili izdaci za hranu i pića, a 849,35 KM za neprehrambene proizvode i usluge. Ispod linije relativnog siromaštva bilo je 49.805 domaćinstava ili 126.043 stanovnika u Srpskoj.

U Srpskoj će sada biti anketirano oko 3.500 domaćinstava, a konkretno u Banjaluci u ovom kvartalu biće obuhvaćeno 140 domaćinstava.

– Domaćinstva su metodom slučajnog izbora određena za anketarinje. Anketar sa sobom nosi Pismo za domaćinstvo, koje predstavlja informaciju i dokaz da je domaćinstvo na gorepomenuti način određeno za anektaranje – precizirali su iz Republičkog Zavoda za statistiku.

Svi anketari su prethodno potpisali izjavu o čuvanju i zaštiti tajnosti poverljivih podataka. Podaci se prikupljaju kontinuirano 12 mjeseci i koriste se isključivo za statističke svrhe.

Domaćinstva, između ostalog, trebaju 14 dana da vode dnevnik i upisuju količine i vrijednosti kupljenih proizvoda, kao što su hrana, troškovi za prevoz, knjige, ali i potrošnju proizvoda iz vlastite proizvodnje.

Odgovaraće i na pitanja o zdravstvenom stanju i uslugama, zadovoljstvu životom, materijalnoj uskraćenosti, te djeci.

– Zbog izuzetnog značaja koji ova anketa ima, pozivamo domaćinstva da se odazovu anketiranju i pomognu u njenoj realizaciji – naglasili su iz Zavoda, dodajući da se Anketa o potrošnji domaćinstava, kao i sve do sadašnje, provodi u skladu s metodološkim preporukama Evropske unije i međunarodnim standardima, čime se obezbjeđuje međunarodna uporedivost podataka.

KOLIKO FIRME KORISTE INTERNET

Republički zavod za statistiku od juče sprovodi i Anketu o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima na teritoriji RS.

Prikupljaju se podaci o pristupu internetu, udjelu zaposlenih koji internet koriste za poslovne potrebe, da li preduzeće ima sajt, da li koristi društvene mreže, uticaj virusa korone na preduzeća i slično.

Anketiranje se obavlja telefonskim putem.

Srpskainfo