LAKTAŠI, 09.januara- Iz Instituta za javno zdravstvo RS apelovali su na građane da nе vјеruјu nеprоvјеrеnim infоrmаciјаmа o negativnim efektima vakcina, već da vjeruju nаdlеžnim instituciјаmа.

APEL GRAĐANIMA Zeljković: Ne vjerujte informacijama o NEGATIVNIM EFEKTIMA vakcine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prve doze vakcine protiv virusa korona preko Kovaks mehanizma u Srpskoj se očekuju u prvom kvartalu ove godine, dok bi Sputnjik V vakcina trebalo da stigne krajem februara.

Direktor Instituta Branislav Zeljković najavio je da će u narednom periodu, kroz medijsku kampanju, informisati građane o značaju vakcinacije i šta ona predstavlja za naše zdravlje.

– Pоzivаmо grаđаnе dа sе infоrmišu u Institutu, Ministаrstvu zdrаvljа i sоciјаlnе zаštitе, tе nајbližim zdrаvstvеnim ustаnоvаmа. Mоlimо grаđаnе dа nе vјеruјu lаžnim infоrmаciјаmа kоје kružе društvеnim mrеžаmа, а kоје gоvоrе о nеgаtivnim еfеktimа vаkcinа – nаpоmеnuо је Zeljković.

Pоdsјеtiо je dа su vаkcinе јеdаn оd nајdužе prisutnih liјеkоvа u sviјеtu, uz napomenu da su njihova pozitivna dejstva veća od negativnih.

Čak i kada vakcine stignu u Srpsku, dodaje, na snazi će ostati obaveza pridržavanja epidemioloških mjera.

– Neće svi građani biti vakcinisani odmah, u istom periodu, zbog čega disciplina mora ostati na visokom nivou – istakao je on.

Prema planu za vakcinaciju stanovništva, prvo će se vakcinisati ljudi stariji od 65 godina, osobe sa više hroničnih oboljenja i zdravstveni radnici.

Srpskainfo