Protivepidemijske mjere moraju biti iznad zakona i država hitno treba da nađe način da dovede u red mjesta nekontrolisanog okupljanja, poput noćnih klubova, koja su najveći izvori zaraze korona virusom, kaže dr Zoran Vučinić, penzionisani epidemilog iz Užica.

APOKALIPTIČNO PREDVIĐANJE POZNATOG EPIDEMIOLOGA "Na djelu je Darvinova teorija o SELEKCIJI VRSTE"
FOTO: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA

Brojke oboljelih, kaže ovaj “đak operivativne srpske epmidemiloške škole”, kako sebe voli da predstavi, na dnevnom nivou su veće nego ljetos i očekuje da će još rasti, ali uzrasna struktura ide ka onoj starosnoj grupi kod kojih kliničke manifestacije nisu teške.

– To je sistem prokužavanja. Kovid na ovome pokazuje svoja neoubičajena i neprepoznatljiva svojstva, i dalje je nepredvidiv. Mnoge stvari su nejasne počev od imuniteta, a ja se pitam šta ako je kovid unio nešto novo – kaže dr Vučinić.

Još tragamo za 5 ključnih epidemiloških pitanja

Neshatljivo je, priča on, da se odgovori na pet epidemiloških pitanja koja su kodeks epidemiologije, još uvijek traže: Ko obolijeva, kada, kako, gdje i zašto. To su bili osnovi, objšanjava on, stare epidemiloške srpske škole, i u njoj se kriju odgovori.

Fokus na suzbijanju širenja korona virusa, dodaje on, moraju biti mjesta masovnog okupljanja.

– Ako je neko na osovu ocjene i procjene epidemiloške situacije rekao da u noćnim klubovima dolazi do intenzivnog prokužavnja, mjere se moraju usmjeriti u tom pravcu. I tu se stavlja tačka, bez žalopojki kako je to nemoguće i nije u duhu zakonskih propisa. Protivepidemijske mjere su za mene ustavna kategorija, iznad zakona su, i to moraju da znaju svi koji ih primjenjuju. Dok mi tražimo zakonsku osnovu za primjenu, kovid to ne prepoznaje. On ima svoj epidemijski proces koji nas može dovesti u još težu situaciju – priča epideimolog iz Užica.

Klubove koji krše mere – zatvoriti!

Ako su noćni klubovi problem, smatra on, mora postojati rješenje. A to nije ograničeno radno vrijeme do 23 sata.

– Neophodno je propisati kako treba da izgledaju noćni klubovi, sa kolikim brojem ljudi. U slučaju da se to ne primjenjuje, imate na raspolaganju sve zakonske mjere, zatvorite ih. Nemam ništa protiv noćnih klubova, ali zar je jedan život manje vrijedan od noćne zabave, zar je to udar na ekonomiju. Ne treba samo njih stigmatizovati, kućne proslave, skupovi povodom raznih događaja i dalje su aktivni i sve to stvara da se kovid nekontrolisano širi po populaciji i stiče svoje utočište – navodi dr Zoran Vučinić.

“Svjedoci smo Darvinove teorije selekcije vrste”

Moramo biti svjesni, ukazuje on, da smo svjedoci Darvinove teorije selekcije vrste, da je napadnuta ljudska rasa i da se moramo braniti za opstanak čovječanstva. Za sada, dok ne stigne bezbjedna i efikasna vakcina, samo maskom i držanjem odstojanja.

FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

– Najviše zabrinjava nepoštovanje protivepidemijskih mjera. Tu smo napravili neku grešku, a ona je nastala zbog pristupa problemu. Bavili smo se nepotrebnim stvarima, licitacijama o broju oboljelih, monodramama „jesam rekao – nisam rekao“, sve je to imalo odraz da je povjerenje u mjere malo. Moj utisak je da smo u cijelom ovom procesu do danas imali jednu iskrivljenu epidemilošku terminologiju. Termini „olabaviti mjere“, „relaksirati mjere“, „pooštriti mjere“, „lokdaun“, ne postoje u epidemilogiji. Postoje samo protivepidemijske mjere koje se moraju poštovati – ističe sagovornik Blica.

Kako povratiti povjerenje u struku? Dr Zoran Vučinić kaže da Krizni štab mora mora pružati informacije koju su jasne, precizne i sveoobuhvatne, a kao takve one će biti prihvatljive.

– Narod je izmoren i zatrpan masom informacija koje kruže na dnevnom nivou. Ljudi su zbunjeni što apsolutno stvara nepovjerenje u mjere koje su jednostavne i koje mogu da spriječe mnoge neželjene posljedice – zaključuje on.

BORIO SE PROTIV MIŠJE GROZNICE, SVINJSKOG I PTIČJEG GRIPA…

Dr Zorana Vučinića je penzionisani epidemiolog iz Užica, koji se u 35 godina dugoj karijeri borio protiv mišje groznice, svinjskog i ptičjeg gripa i mnogih drugih epidemija. Ostao je poznat po tome

Srpskainfo