LAKTAŠI, 29. januara – Navikli su nas iz motela “Bomi” u Trnu, da s vremena na vrijeme, njihov ulaz zamiriše na prirodu, biljke i eterična ulja, više nego inače. Pored fantastične kozmetike, krema i losiona koje pravi naša Mirela Kovačević, u Bomiju nas, bar jednom mjesečno dočeka i aromaterapeut Goran Klemen iz Zagreba.

Ovaj put za “Glas Laktaša”, Goran priča o aromaterapijskoj masaži i njenim prednostima, a mi dodajemo  da je Goran  u motelu “Bomi” već od nedelje, tako da požurite sa rezervacijom termina.

masaza

Aromaterapijska masaža koristi se iz različitih razloga, uključujući opuštanje, upravljanje bolom i poboljšano raspoloženje. Ovo su i neke od osnovnih prednosti terapije masažom. Smatra se da dodavanje esencijalnih ulja poboljšava takve prednosti.

Neka od najpopularnijih esencijalnih ulja koja se koriste u aromaterapiji uključuju:

 • Bergamot
 • Kedar
 • Kamilica
 • Eukaliptus
 • Geranium
 • Đumbir
 • Lavanda
 • Limun
 • Narandža
 • Pepermint
 • Čajevac.

Aromaterapija se često dodaje tradicionalnoj sesiji masaže kao dodatna usluga. Terapeut za masažu može da rasprši esencijalno ulje u sobi tokom seanse ili može dodati nekoliko kapi ulja u losion za masažu i naneti ga direktno na kožu.

ajurveda-masaza

Saveti za aromaterapijsku masažu

Kada se prijavljujete za aromaterapijsku masažu, uzmite u obzir sledeće savete da biste maksimalno iskoristili ovu ili bilo koju vrstu sesija masaže:

Izaberite esencijalno ulje na osnovu vaših potreba. Na primer, za lečenje boli možete da odaberete miris citrusa za jačanje raspoloženja, lavandu za opuštanje ili eukaliptus. Odlučite da li želite da se ulje rasprši ili nanese direktno na vašu kožu tokom masaže. Ako imate bilo kakvu poznatu osjetljivost na određeno ulje, najbolje je krenuti prema sebi i odabrati nešto drugo.

Ne idite na masažu sa punim stomakom – to bi moglo izazvati nelagodu stomaka tokom i nakon seanse.

Pijte vodu pre i neposredno nakon masaže i razmislite o užini.

Istuširajte se nakon masaže. Ovo pomaže da se uklone sva ulja koja ostanu na vašoj koži. Vaš masažni terapeut je takođe vaš prvi izvor za pitanja o iskustvu aromaterapijske masaže. Oni bi trebali biti u mogućnosti da preporuče specifična esencijalna ulja i razgovaraju o tome koji će proizvod i tehnike koristiti na osnovu vaših potreba.

Izbegavajte izlaganje suncu nakon što se grejpfrut, pomorandže ili drugo ulje citrusa upotrebi na vašoj koži.

Takođe, ne plašite se da govorite tokom masaže. Ako se nešto ne čini u redu, obavestite terapeuta.

Takođe ih možete tražiti da nanose više ulja i upotrebe više ili manje pritiska u bilo kojem trenutku.

Zapamtite da je ovo miran prostor, tako da vaš terapeut neće želeti da vas prekida sa pitanjima – na vama je da to izgovorite. Neke od prednosti aromaterapije možete iskoristiti i van masažnih masaža raspršivanjem esencijalnih ulja u svom domu.

Svoj tretman možete  zakazati već danas, a aromaterapeut Goran Klemen, je u motelu “Bomi” u Trnu, već od nedelje, 02. februara, 2020. godine.

Svoje vrijeme za uživanje možete zakazati putem telefona  00385917270494 (viber i watsup), ili na mejl adresu svjesnostspoznaja@gmail.com.