LAKTAŠI, 07. januara – U većini lijevčanskih sela, gdje je organizovana proslava Badnjeg dana, u prvi plan stavljena je solidarnost među ljudima, pomoć siromašnim, starim i bolesnim.

Opstina Gradiška zajedno sa Centrom za socijalni rad te više donatora obezbijedila je 60 pečenica. Zajedno sa paketima hrane i drugih potrepština pečenice su podijeljene na cijelom opštinskom području.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Na važnost solidarnosti i zadužbinarstva ukazano je i nakon molitve u crkvi u Aleksićima kod Laktaša koju je izgradio Branko Đukić, rođen u obližnjem selu Devetina.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Svi koji imaju dovoljno ili više od drugih trebaju pomoći siromašnima, a posebno djeci. Ja znam kakav je to osjećaj jer sam upamtio teškoće iz djetinjstva a poslije, kada sam zaradio, obezbijedio za sebi i za svoju porodicu, sa radošću pomažam drugima – kazao je Đukić.

U Bereku kod Nove Topole, uz zdravice, vino i muziku, mještani su dočekali badnjak. Zajedničku večeru priredili su u seoskoj skoli.

 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Sakupili smo novac za poklone svim mališanima u selu a za sve priredili posni ručak. Želimo da nas radost Badnjaka i Božića približi, da u prvi plan stavi istinske vrijednosti a potisne zlobu – kazao je Jovo Dragojević iz Bereka uvjeren da ce ova godina donijeti prosperitet i sretniji zivot, da vise međusobnog razumijevanja i tolerancije.

 

Srpskainfo/Milan Pilipović