BANJALUKA – Više od 120 vozila oduzeli su tokom prošle i ove godine pripadnici MUP-a Srpske vozačima, uglavnom zato što imaju dug po osnovu neplaćenih kazni.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz MUP-a, prošle godine zbog prekršaja u saobraćaju oduzeta su 93 automobila, a u ovoj godini, do 15. februara, oduzeto je 21 vozilo.

“Vozila su oduzeta zbog ponavljanja teških prekršaja u saobraćaju, a većinom se radi o licima koja imaju veliki broj neplaćenih novčanih kazni”, kaže Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u Srpske.

I u proteklih sedam dana bez svog ljubimca na četiri točka ostalo je više vozača. Recimo, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica su 16. februara u mjestu Međuvođe kontrolisali kombi folksvagen, kojim je upravljao N.O. iz Gradačca.

“Kontrolom je utvrđeno da je N.O. upravljao vozilom prije sticanja prava na upravljanje, dok je provjerom kroz službene evidencije utvrđeno da po osnovu neplaćenih kazni duguje 37.850 KM. Od N.O. je vozilo privremeno oduzeto, a protiv njega će nadležnom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, saopšteno je iz policije.

Istog dana pripadnici Policijske stanice Milići zaustavili su škodu, kojom je upravljao Milićanin D.M., a koji takođe ima veliki broj neplaćenih kazni. I to nije sve…

“Kontrolom je utvrđeno da upravlja vozilom bez važeće vozačke dozvole. Tom prilikom D.M. je odbio da se podvrgne kontroli prisustva droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu, a na osnovu provjera u Registru novčanih kazni utvrđeno je da ima dug od 25.375 KM”, rekli su iz policije.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, podržava ovakve aktivnosti policije.

“Ove aktivnosti treba podržati jer uvijek imate određeni broj vozača na koje nikakve kazne ne utiču – ili ih ne plaćaju, ili imaju novca pa ih to ne dotiče. Ali, u najvećoj mjeri ne plaćaju”, rekao je Radović za “Nezavisne novine”.

Osvrnuo se i na slučajeve iz Kozarske Dubice te Milića, gdje su vozila oduzeta vozačima koji imaju velike iznose neplaćenih kazni, te naglasio da se postavlja pitanje kako su oni uopšte uspjeli da naprave toliko prekršaja.

“Do sada se dešavalo da ih policija zaustavi i utvrdi da nemaju vozačku dozvolu, te im napišu prekršajni nalog. Oni i dalje voze bez vozačke i ne plaćaju kaznu, pošto zakon nije davao adekvatne odgovore na tu vrstu izbjegavanja plaćanja kazni. U međuvremenu je zakon koji to reguliše donesen”, naveo je Radović.

O sudbini oduzetih vozila odlučuje sud. Sud, naime, donosi odluku o tome da li će automobil biti vraćen vlasniku, ili će on biti oduzet. Ako se vlasnik žali na rješenje nadležnog osnovnog suda, po žalbi odlučuje okružni sud, koji u većini slučajeva odbije žalbu kao neosnovanu i potvrdi odluku osnovnog suda.

U takvim slučajevima kada se, dakle, vozilo oduzme trajno, dodjeljuje se Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Ta agencija Vladi upućuje prijedlog o tome šta bi se s tim vozilom trebalo raditi.

Kako ističu izvori “Nezavisnih”, najčešće se takva vozila dalje dodjeljuju na korištenje nekim institucijama pa je tako jedno od njih, primjera radi, dato Crvenom krstu. Ona vozila koja su slabija i starija, odnosno nisu za upotrebu, obično budu uništena.

Pet vozila oduzeto za vikend

Pripadnici MUP-a Srpske su proteklog vikenda oduzeli pet vozila onim vozačima koji imaju neplaćene kazne.

U petak su pripadnici PU Mrkonjić Grad oduzeli dva vozila: audi i pasat. Policija u Stanarima u subotu je oduzela golf od D.T., s područja ove opštine, a utvrđeno je da ima dug u Registru novčanih kazni u iznosu od 6.640 KM. Osim toga, vozač je upravljao vozilom prije sticanja prava i odbio alko-test.

Pripadnici PU Zvornik tokom vikenda privremeno su oduzeli dva automobila. Policija je u subotu, oko 20.10, zaustavila škodu, kojom je upravljao P.P. iz Zvornika, i utvrdila da nema važeću vozačku dozvolu, ali ima dug od 1.530 KM.

Pripadnici Policijske stanice Kozluk u nedjelju su privremeno oduzeli golf, koji je vozio M.V. iz Zvornika, jer je utvrđeno da nema vozačku dozvolu, te da po osnovu neplaćenih kazni duguje 5.520 maraka.