TRN, 11. marta  – Problem nepropisnog parkiranja vozila na trotoarima namijenjenim za kretanje pješaka, posljednjih mjeseci sve više muči stanovnike naselja Trn, a prema riječima mještana jedne od najvećih mjesnih zajednica u Laktašima, ovaj problem je svakodnevan.


Nepropisno parkiranje na trotoaru, po riječima jednog od stanovnika Trna, najviše je zastupljeno ispred ugostiteljskog objekta “Druga priča”, osnovne škole i drugih ugostiteljskih objekata.

“Ispred ove kafane svaki dan bude desetak automobila na trotoaru. Žene sa djecom u kolicima su prinuđene da izlaze na ulicu kako bi zaobišle parkirane automobile. Više puta sam vidio kako građani iz susjednih dvorišta ne mogu izaći na glavnu ulicu od ovih automobila”, rekao je mještanin ovog naselja.

Dodaje da je sam asfalt uništen te da trotoar ima puno ulegnuća nastalih od tereta automobila, usljed čega su ispucali i ivičnjaci.

“Nedavno je u Trnu započeta sadnja drveća uz trotoar na tim zelenim površinama. Ovdje će to biti nemoguće, jer zelene površine više nema, ostala je samo prašina, a kada padne kiša, ulegnuća u asfaltu se pretvore u ogromne lokve”, napominje ovaj stanovnik Trna.

Kako ističu, ne posmatraju samo nijemo ovaj problem, već su slali i pritužbe putem stranice “Ecitizen”, ali reakcije nadležnih, prema njihovim riječima, često izostaju.

“Ljudi uglavnom dobiju odgovor da se ova parkiranja kažnjavaju, ali da Laktaši nemaju dovoljno službenika koji će redovno dolaziti i sankcionisati nepropisno parkiranje u Trnu”, kaže naš sagovornik.

Dodaje da su građani na ovom sajtu savjetovani da se obrate policiji, ali neki od mještana tvrde da i sami pripadnici policije parkiraju svakodnevno na trotoar, dok prave pauze u ovom ugostiteljskom objektu.

Na samom sajtu mogu se pronaći pritužbe na nepropisno parkiranje, a u odgovoru se navodi da komunalna policija, kada je u obilasku naselja Trn, ima zadatak da slika vozila koja su nepropisno parkirana i izrekne prekršajni nalog, te da se to već i čini.

“Problem je svakodnevni, a grad Laktaši nema dovoljno komunalnih policajaca koji bi mogli svaki dan samo da se bave problemima iz oblasti saobraćaja u Trnu, jer imaju i drugih zadataka i obaveza. Pošto ima Policijska stanica u Trnu, trebalo bi se obratiti policiji koja je na tom dijelu terena svakodnevno te će se na taj način brže riješiti navedeni problem”, navodi se u odgovoru nadležnih na pomenutoj stranici.

Mještanin dodaje da stanovnici svaki dan izlaze na prometnu ulicu kako bi izbjegli parkirane automobile te da je pravo čudo kako se još nije desila neka nesreća.

Iz Policijske uprave Banjaluka ističu za “Nezavisne novine” da je uvidom u službene evidencije Policijske stanice Laktaši utvrđeno da nema evidentiranih prijava građana u vezi s nepropisnim parkiranjem vozila na trotoaru u blizini navedenog ugostiteljskog objekta.

“U toku 2024. godine, policijski službenici su sankcionisali 21 vozača zbog nepropisnog parkiranja na prethodno navedenoj lokaciji, a tokom 2023. godine sankcionisano je 89 vozača”, rekli su iz PU Banjaluka.

(nezavisne)