LAKTAŠI, 20. marta – „EuroBlic“ je u posedu prve optužnice za krivično delo terorizma koje je počinjeno na teritoriji Republike Srpske.

terorizam

Optužen je mladić Milan Macura (33) iz Banjaluke, a ono što je uradio neke je šokiralo, druge nasmejalo, a trećima donelo prekovremeni rad. Suština prve optužnice za terorizam je poruka koju je Macura objavio na profilu „Zimzograda“ putem svog profila na Instagramu, a koju su bezbednosne agencije ocenile kao jako uznemirujućom i ozbiljnom po živote ljudi i dece, saznaje srpskainfo.com, portal “EuroBlica”.

– Voleo bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sledećeg… Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Verujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko- Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Rečima pesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razređenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Deci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na profilu „Zimzograda“ nakon čega su organizatori odmah obavestili policiju.

U optužnici se između ostalog navodi da je Macura s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS, veličajući sebe kao heroja u borbi protiv toga, pretio terorističkim činom.

 

Blic