Foto: Grad Banjaluka
BANJALUKA, 17. marta – Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka konstatovao je danas da je epidemiološka situacija na području grada nepovoljna i da ostaje na snazi režim već propisanih epidemioloških mjera, izjavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Stanovuković je pozvao na striktno pridržavanje svih propisanih mjera, naglasivši da je na području Banjaluke u posljednja dva dana evidentirano 289 lica pozitivnih na virus korona.

– To čini ukupno 1.771 lice zaraženo virusom korona, od čega je u posljednjih sedam dana bilo oko 580 zaraženih – rekao je Stanivuković nakon sjednice Štaba.

On je naveo da je pogoršana epidemiološka slika u srednjim školama, ali poboljšana u osnovnim, te dodao da izazov predstavljaju i tržni centri u koje vikendom dolazi veliki broj lica, zbog čega će biti pojačan rad nadležnih inspekcijskih i drugih službi.

Stanivuković je naveo da će Gradski štab predložiti određene mjere Republičkom štabu za vanredne situacije, te dodao da, ako bi Banjaluka preduzela još neke mjere, to bi trebalo da učine i lokalne zajednice u okruženju ovog grada.

On je podsjetio da dolaze vaskršnji praznici kada se očekuje veći priliv lica iz zemalja u kojima su pooštrene mjere, te da bi Republički štab trebalo da razmisli o pi-si-ar testu na granicama ili preventivnoj izolaciji.

Direktorka banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović navela je da se u posljednja 24 časa javilo više od 500 lica sa akutnim respiratornim smetnjama i povišenom tjelesnom temperaturom.

Ona je ocijenila da je ovaj talas donio i nova pogoršanja jer je sve veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, kao i da je prošle sedmice na bolovanju bilo 11 odsto medicinskih radnika, a sada ih je 15 odsto.

Prema njenim riječima, početak masovne imunizacije može se očekivati nakon vakcinacije medicinskih radnika i lica kojima je potrebna zdravstvena njega.