BANJALUKA, 25. februara – Banjalučka Gradska uprava i preduzeće “Putevi Republike Srpske” potpisaće uskoro sporazume o izgradnji još tri nova kružna toka na staroj gradiškoj cesti, među kojima i na raskrsnici kod “Lesnine”, u nastojanju sprečavanja zagušenja u jutarnjim i poslijepodnevnim špicevima u saobraćaju.
Banja Luka - Kružni tok - Foto: facebook.com

Banja Luka – Kružni tokFoto: facebook.com

U okviru izgradnje ovog kružnog toka, biće izgrađen i trotoar na potezu prema tržnom centru “Tropik”, čime će biti riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Prema najavama iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, najveći kružni tok biće izgrađen na frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, uz koju će biti izgrađena i pješačka staza.

Prema planovima, drugi kružni tok biće izgrađen na ukrštanju Ulice knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića, a treći na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je Srni da je riječ o tri nove kružne raskrsnice koje se nalaze na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka.

– Prva je raskrsnica kod “Lesnine” i pijace, druga kod škole “Ivan Goran Kovačić” prema Trapistima i treća kod “Hiperkorta” u Dervišima, odnosno na spoju sa putem prema Prjedoru – pojasnio je Sandić.

Sandić je istakao da je raskrsnica kod “Lesnine” sigurno jedna od najfrekventnijih u gradu i da će akcenat biti na njenoj pripremi kako bi ove godine počela izgradnja.

Prema njegovim riječima, zbog bezbjednosti pješaka koji se kreću u blizini raskrsnice, ove godine planirana je i izgradnja trotoara od raskrsnice kod “Lesnine” prema tržnom centru “Tropik”.

– Bez obzira na dinamiku izgradnje kružnog toka kod “Lesnine”, ove godine ćemo iz gradskog budžeta svakako finansirati izgradnju 200 metara nove pješačke staze i spojiti je sa već izgrađenim dijelom kod “Tropika” – istakao je Sandić.

Grad je, prema sporazumu o izgradnji kružnih raskrsnica, obavezan da obezbijedi potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i dozvole, te da riješi imovinsko-pravne odnose.

Troškove izgradnje novih raskrsnica, budući da je riječ o magistralnom pravcu, snosilo bi preduzeće “Putevi Republike Srpske”.

 

RTRS