LAKTAŠI, 23. juna – U grupaciji Banje Srpske, očekuju da će u naredna dva mjeseca finansijska situacija u banjskom turizmu biti bolja. U tome bi im trebalo da pomogne i internet stranica koju su promovisali u Privrednoj komori. Pozvali su građane da turističke vaučere iskoriste u nekoj od banja u Republici Srpskoj.
Banja Vrućica - Foto: RTRS

Banja VrućicaFoto: RTRS

U banji Vrućica kod Teslića onaj ko bude želio ima priliku da dio troškova boravka plati turističkim vaučerima. Turizam , posebno banjski , zbog epidemije virusa korona bilježi debeli minus. Banja Vrućica prošle godine imala je 240. 000 noćenja. Ove godine to će biti puno manje.

– Počeli smo da radimo prije mjesec dana i zapošljavamo 400 radika. Odlučili smo se na poslovnu politiku da svim radnicima kojima su istekli ugovori u martu produžimo ugovore. Nismo otpuštali radnike, imamo i velike fiksne troškove. U maju smo imali pad od 90 odsto, u junu će to biti oko 80 odsto. Nadamo se poboljšanju situacije u julu i avgustu, odnosno da dostignemo procenat od 50 odsto popunjenosti kapaciteta, koliko je neophodno za normalno poslovanje – rekao je Aleksandar Radošević, predsjednik Grupacije banja Republike Srpske.

U Privrednoj komori planiraju da naše banje budu promovisane i na inostranim tržištima.

– Grupacija planira još niz aktivnosti, a to je nastup na tržištu Hrvatske i Slovenije. U ovim zemljama su organizovani već dogovoreni nastupi kako bi privukli tamošnje turiste da dođu u banje Srpske – naglasio je Pero Ćorić, direktor Privredne komore.

Naši građani koji se odluče na banjski turizam turističke vaučere mogu da iskoriste u pet banja u Srpskoj.

– Tu je “Vilina vlas” u Višegradu, Banja Vrućica kod Teslića, Terme Laktaši, Banja “Kulaši” u Prnjavoru i Banja “Dvorovi” kod Bijeljine. Ko ne želi da iskoristi vaučere, može da dođe i u ostale dvije banje – Banju “Slatina” u opštini Laktaši i Banju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici – dodao je Radošević.

Internet stranica grupacije Banje Srpske ima za cilj promociju banjskog turizma i edukaciju zaposlenih u ovoj privrednoj grani. Kako bi privukli ne samo domaće već i strane turiste, planiraju promociju i na tržištima u inostranstvu.