Ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ koju je predvodila dr Sandra Ćosić, porodila je Šapčanku (29) i to u sanitetu. Mami je sedmo dijete, a doktorki drugi porođaj koji je obavila na terenu za svega osam mjeseci!

Zaposlene u šabačkoj Hitnoj pomoći malo šta može da iznenadi. Prošle nedjelje, u noći između srijede i četvrtka, primili su poziv uspaničenog muškarca. Supruga u poodmakloj trudnoći već nekoliko sati ima bolove. Ovakvi pozivi nisu rijetkost. U normalnim okolnostima, ekipa hitne pomoći dođe po pacijentkinju, odveze je u bolnicu, gdje dalje sve ide svojim uobičajenim tokom, prenosi Telegraf.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Otišli smo u Ševarice i preuzeli ženu u bolovima. Bilo je jasno da će brzo da se porodi. Pregledala sam je u sanitetu i ponadala se da ćemo imati vremena da je dovezemo do bolnice u porodilište. Sve se desilo za najviše sedam minuta – počinje priču dr Sandra Ćosić.

– Bebica je počela da izlazi. Uplašila sam se kada sam vidjela pupčanik oko vrata. To nikada nisam vidjela ni na vježbama, ni tokom studija, ni na specijalizaciji. Ukratko, nikada nisam prisustvovala porođaju sa takvom komplikacijom – objašnjava.

Pribranost, brzina i dobro teorijsko znanje, pomogli su da na svijet dođe zdrava djevojčica, teška svega kilogram i sedamsto grama. Sićušna beba zabrinula je dr Sandru Ćosić, ali je porodilja utješila navodeći da su joj sva djeca po rođenju imala malu težinu, ali zdrava i nijedno nije bilo u inkubatoru.

– Majka je u početku bila uplašena. Sve je prepoznala: i napone i trudove, jasno joj je bilo šta se dešava. Jeste rodila šestoro djece, ali sva su rođena u bolnici. A suprug, ostao je u Ševaricama sam sa šestoro djece. Njih dvoje žive sami sa djecom. Mlada majka nije ponijela telefon, pa sam pronašla njegov broj u snimljenim pozivima i nazvala ga da ga obradujem da je sedmi put postao tata i da je sve proteklo u najboljem redu. On uzbuđen ne može da govori. Samo ponavlja “Uf, uf!”

Djevojčica iz Ševarica druga je beba koja je odlučila da se rodi van bolnice dok je u hitnoj pomoći dežurala dr Sandra Ćosić sa svojom ekipom. Prije osam mjeseci, u centru Šapca rođen je zdrav i krupan dječak težak tri kilograma i četristo grama.

Iako je sve proteklo u najboljem redu, pored toga što je beba bila mala, dr Sandra Ćosić zabrinutla se što su obje trudnoće iznijete bez kontrole ljekara. Porodilja iz Ševarica posljednji put kod ljekara je bila kada je rodila šesto dijete. Nakon toga nijedan kontakt u ljekarskom kartonu nema. Ovakva situacija nije rijetkost.

– Iako znaju da su u terminu za porođaj, neke žene se ne pripreme. Nemaju bolničke upute, nisu bile u savetovalište. To nije nešto što se dešava samo u romskoj populaciji ili među siromašnima. Takva neprosvijećenost se dešava i tzv. urbanim porodicama – navodi dr Ćosić.

Doktorka Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, u znak zahvalnosti zbog dobro urađene intervencije, organizovala je prijem za dr Sandru Ćosić, medicinskog tehničara Ivana Cvejića i vozača Gorana Markovića. Iz opravdanih razloga, sastanku nije prisustvovala medicinska sestra Olivera Dukić.

Ne krijući ponos, dr Jasmina Stanković je istakla da će ekipa koja je uspješno obavila porođaj u kolima hitne pomoći biti nagrađena, a iskoristila je priliku da apeluje na sugrađanke da kontrolišu svoju trudnoću.

– Apelujemo na Šapčanke koje očekuju dijete da se javljaju u Savetovalište koje radi svaki dan. Veoma je važno da redovno obavljaju ginekološke preglede, da se utvrde eventualne anomalije. Nikad se ne zna kako trudnoća može da odmiče i kako će se dijete roditi. Ovo što se dogodilo je sreća. Da se rodi zdrava djevojčica. Ali da se ne bi strahovalo, žene moraju da se kontrolišu – istakla je dr Jasmina Stanković ,prenosi Blic.