LAKTAŠI, 05. jula – Novopečenim roditeljima u Republici Srpskoj do kraja godine biće omogućeno da novorođenčad dok su još u porodilištima upišu u matične knjige rođenih, kao i da ih prijave za zdravstveno osiguranje i mjesto prebivališta.

bebe

Mame i tate ubuduće više neće morati po izlasku iz bolnice da trče od jednog do drugog šaltera i “sređuju” papire, jer će taj posao umjesto njih obavljati zdravstveni radnici, koji će elektronski u sistem unositi neophodne podatke o njihovim mališanima.

Prijave djece bez papirologije biće realizovane zahvaljujući projektu “e-beba”, koji je, kako je “Glasu Srpske” potvrdio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, već u finalnoj fazi.

– Uskoro će biti raspisan i javni poziv, a potom slijedi realizacija projekta. Očekujem da će sve biti riješeno do kraja godine – istakao je Rajčević.

Ovaj projekat funkcionisaće tako što će u svim porodilištima u Republici Srpskoj, kako kaže, biti angažovan po jedan zdravstveni radnik zadužen samo da od roditelja uzima podatke o njihovim bebama i elektronski ih unosi u sistem.

– Na primjer, žena koja se porodi u Univerzitetskom kliničkom centru RS može na licu mjesta tom radniku reći ime djeteta, ko će biti nosilac zdravstvenog osiguranja i ostala statusna pitanja. Samo ih izdiktira i biće upisana u sistem – naglašava Rajčević.

Dodaje da čim bude odobren upis novorođenčeta u matične knjige, roditelj koji je podnosilac tog zahtjeva dobiće SMS-notifikaciju, a poštom će mu stići sva neophodna rješenja.

Realizaciju projekta “e-beba” podržali su u porodilištima širom Srpske. Direktor bolnice u Zvorniku Ivan Popović rekao je da je to fantastična vijest, koja će budućim roditeljima svakako olakšati dane nakon dolaska prinove.

– Idemo u korak sa vremenom i zaista je pozitivno čuti da će biti omogućen elektronski upis djece u matične knjige rođenih i sve te evidencije – poručio je Popović.

I u bolnici u Foči raduju se realizaciji ovog projekta, koji će, kako kažu, donijeti višestruku korist svim roditeljima.

– Sve ono što će doprinijeti tome da se izbjegne nepotrebna administracija od velike je koristi. Zaista nas raduje ova vijest, a posebno jer je riječ o našim najmlađim korisnicima – rekao je direktor bolnice Foča Radmil Marić.

Priraštaj

Iz godine u godinu u bolnici u Zvorniku je, kažu, sve manje rođenih beba. Tako je 2012. godine u tamošnjem porodilištu obavljeno 850 porođaja, dok je 2017. godine bilo 600 porođaja.

– Lani, kada je i u Milićima otvoreno porodilište, u zvorničkoj bolnici bilo je svega 420 porođaja – kaže Ivan Popović.

 

Glas Srpske