BEOGRAD, 24. septembra – Opšti izbori u Republici Srpskoj i BiH, zakazani za 7. oktobar, sve su bliži, a atmosfera je uzavrela.

Iza planiranog haosa, koji se sprema u RS, stoje moćne zapadne službe i opozicionari, samo sa jednim ciljem – da se spreči pobeda vladajuće kolicije u RS u oktobru.

698

S toga i ne čudi što su se zvanični Beograd i Moskva, možda i više nego što se očekivalo, uključili u smirivanje tenzija između suprostavljenih blokova u Srpskoj, jer je na delu očigledan pokušaj destabilizacije RS i njenog urušavanja.

Ranije je obelodanjeno da Beograd i Moskva žele da vide Milorada Dodika (SNSD)  kao srpskog člana Predsedništva BiH, Željku Cvijanović (SNSD), kao predsednicu RS, a Nedeljka Čubrilovića (DNS) na čelu Vlade RS.

To je, vidno iznerviran stavovima Mladena Ivanića, odlazećeg člana Predsedništva BiH, delimično potvrdio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Treba istaći da je jedinstven stav Moskve i Beograda, ali i vrha Srpske pravoslavne crkve da Čubrilović treba odigrati ključnu ulogu u smirivanju tenzija između suprostavljenih blokova u RS, kako bi se obezbedila dugoročna stabilnost i amortizovali udari zapada na RS.

Mediji u Beogradu, bliski SNS i Vučiću, dali su prethodnih dana ogromnu pažnju najavama izbora Nedeljka Čubrilovića za predsednika Vlade RS, šaljući na taj način jasne signale da Srbija ništa neće prepustiti slučaju i da su joj  opstanak i stabilnost Republike Srpske u vrhu prioriteta.

Ove najave, što je bilo i za očekivati, naišle su na oštre reakcije muslimanskih ekstremista u Sarajevu, ali i dela struktura u Republici Srpskoj, koje su instruisane od strane zapadnih obaveštajnih službi,  kojima je cilj, posredstvom njihovih ljudi instaliranih u RS, pa čak i u stranke vladajuće kolaicije,  sprečiti pobedu vladajuće koalicije u RS i oslabiti nesporni autoritet koji Dodik i Čubrilović imaju kod srpskog naroda u RS.

Inače, juče je objavljena informacija da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje za nedelju dana u Soči, gde će se sastati sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije.

Istovremeno, predsednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović za koji dan putuje u Beograd gde će biti primljen na najvišem nivou, kako bi i na taj način bila manifestovana podrška vlasti Srbije njegovom izboru za predsednika Vlade RS.

Kako saznaje beogradski dnevni list ’’Alo’’, delovi Srpske demokratske stranke (SDS) na lokalu, čiji je kandidat za predsednika Republika Srpska Vukota Govedarica, uveliko rade na tome da pripreme teren da na dan izbora iz Tuzle u Bijeljinu dođe na stotine muslimana koji bi glasali protiv  vladajuće koalicije SNSD – DNS – SP i tako ukrali pobedu.

Inače, u Tuzli je posle rata ostalo samo oko 1.500 Srba od 16.500, koliko ih je u tom gradu živelo pre 1991.

Politički analitičar Branko Radun kaže da je očigledno da se sprema haos uoči izbora u RS.

– Došao je momenat kada se preduzima sve što se može preduzeti, deluje se i sada, pred izbore, a tek će se delovati za vreme njih i posle. Očekuju se incidenti pre izbora i opstrukcije, kao destabilizacija vlasti, čime bi se oslabio rejting vladajuće koalicije – objašnjava on.

 

Izvor: DNEVNI TELEGRAF

https://www.dnevni-telegraf.net/2018/09/24/beograd-moskva-i-spc-jedinstveni-necemo-dozvoliti-urusavanje-srpske-podrska-cubrilovicu-za-premijersku-poziciju/