Na plantažama u gradiškom Potkozarju u punom jeku je berba jabuka.

Smanjen prinos nadoknađuje dobar kvalitet. Iako još nije poznata otkupna cijena, voćari očekuju da će jabuka popraviti loš utisak sa početka sezone i berbe koštičavog voća i kruške.

Na plantažama u Јelićima već je završena berba kruške na oko 15 hektara. Slijedi berba jabuke na oko 50 hektara.

– Zadovoljni smo, s ozirom na to kako je godina bila teška i kako smo se borili s proljetnim mrazovima. Malo su umanjeni prinosi ali je kvalitet dosta dobar – kaže Ognjen Petrović, voćar iz Јelića kod Gradiške.

Slična situacija je i u manjim voćnjacima gdje su loši rezultati u berbi šljive i kruške u znatnoj mjeri kompenzovani interventnom pomoći Vlade Srpske sredstvima iz Komenzacionog fonda.

– Poslije proljetnih mrazova, pošto je bio umanjen prinos, iz Ministarstva poljoprivrede smo dobili određena sredstva koja su nas potpomogla – pojašnjava Milan Dojčinović, voćar iz Miloševog Brda.

Iako je berba u punom jeku, cijena po kojoj će jabuka biti plaćena za sada nije poznata. U Udruženju voćara sugerisali su članovima da se pridržavaju zaštitne otkupne cijene.

– Јoš čekamo šta će reći okolina, znači voćnjaci u Srbiji i voćnjaci u Hrvatskoj. Zato još ne bih išao sa cijenom koja bi ih odvela u krivu informaciju – navodi distributer Ilija Gigović.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, istakao je da je Udruženje donijelo odluku da to bude cijena od 80 pfeniga i da to bude zaštitna cijena.

U Republici Srpskoj pod jabukom je oko 3.000 hektara sa prosječnom godišnjom proizvodnjom između 120.000 i 130.000 tona.

Za razliku od prethodnih, ove godine vlasnici plantaža nemaju problema sa nedostatkom radne snage. Berači, za dnevnicu od 50 maraka dnevno mogu da uberu i do 900 kilograma jabuke.