LAKTAŠI, 28.maja- Vlada Republike Srpske će od ove godine stimulisati učenike da se obrazuju za obavljanje deficitarnih zanimanja, a svi oni koji izaberu da se školuju za neki od traženih zanata imaće plaćen prevoz u školu i mjesečnu stipendiju u iznosu od 100 KM.

Rekao je ovo za Srpskainfo premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je i pokrenuo ovu inicijativu jer na taj način želi da ohrabri mlade da se u što većem broju upišu u srednje škole u kojima će steći praksu i znanje za neko od deficitarnih zanimanja.

Osim što će im biti obezbijeđen prevoz i džeparac za školu, učenici će po završetku školovanja imati osiguran i posao.

– Moramo početi da radimo na tome da se mladi ljudi ne školuju za biroe rada već ih trebamo školovati za proizvodnju. S obzirom na to da će uskoro početi upis u srednje škole zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da krene i u promotivnu kampanju kako bi djeca na vrijeme dobila informaciju koja su to deficitarna zanimanja kod nas i u koje škole trebaju da se upišu- istakao je Višković.

On ističe da je o ovome razgovarano i sa poslovnom zajednicom sa kojom je dogovoreno da svi oni koji završe školovanje za neko od ponuđenih deficitarnih zanimanja imaju obezbijeđeno radno mjesto.

Višković ističe da je svjestan da su mnogi roditelji u teškoj materijalnoj situaciji pa se na ovaj način želi i njima olakšati jer neće morati razmišljati kako će im dijete otići u školu i da li će imati novca za užinu.

– Stotinu maraka mjesečno za jednog srednjoškolca je pristojna suma koja će mu omogućiti da ima novaca za užinu i da ne razmišlja da li će roditelj moći da mu da novac ili ne. Spisak deficitarnih zanimanja je već napravljen i biće javno objavljen. Sve je rađeno u saradnji sa lokalnim zajednicama, privrednicima, Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture – pojašnjava Višković za Srpskainfo.

On dodaje da je Ministarstvo prosvjete i kulture još ranije tražilo od lokalnih zajednica da im dostave spisak deficitarnih zanimanja i na osnovu toga je formiran registar koji će ovih dana biti javno objavljen.

ATV

1 KOMENTAR

  1. Pa kad znate da ima toliko sirotinje zar nije sramota vlasti da sebi daju tako bezobrazno velike plate.Podelite malo sa narodom a ne sve sebi i svojima.

Comments are closed.