LAKTAŠI, 15. juna – Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će Vlada Srpske ove godine izdvojiti tri miliona KM za besplatne udžbenike osnovcima, kao i milion KM posredstvom lokalnih zajednica.
Udžbenici (Foto: banjaluka.net) -

Udžbenici (Foto: banjaluka.net)

Za razliku od prošle godine kada su besplatne udžbenike dobili učenici i drugog razreda, te osnovci i srednjoškolci koji su ostvarili pobjednička mjesta na republičkim takmičenjima, od ove godine besplatne udžbenike imaće i djeca iz višečlanih porodica, odnosno treće i svako naredno dijete, a lokalne zajednice će podržati djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Kada je riječ o upisu u srednje škole, resorni ministar je navela da u ponedjeljak, 15. juna, počinje prvi upisni rok, dok će drugi biti održan početkom jula.

– Nakon prvog upisnog roka vidjećemo kakva su interesovanja učenika, odnosno koliko su škole sa određenim usmjerenjima popunile svoje kapacitete – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske uvela je stimulaciju za učenike koji upišu deficitarna zanimanja, a koja iznosi 100 KM mjesečno.