LAKTAŠI, 06. januara – U Bosni i Hercegovini nije registrovan nijedan slučaj gripe u tri mjeseca nadzora, potvrđuju nadležne zdravstvene institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

BEZ IJEDNOG SLUČAJA GRIPE Mjere zbog korone smanjile respiratorne infekcije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kaže da je ove sezone na južnoj hemisferi sezonski grip bio slabiji nego prošle godine, a da je takav trend i u Evropi.

– Poštovanje epidemioloških mjera koje su na snazi zbog korona virusa, kao što je nošenje maski i sve ostalo, dovodi upravo do toga da i taj respiratorni virus gripa ima manju mogućnost zaraze među stanovništvom – objašnjava Zeljković.

Napominje da je u Republici Srpskoj inače vrhunac sezonskog gripa u januaru i februaru.

U Institut za javno zdravstvo RS konačno je stiglo 13.500 doza vakcina protiv gripe, koje je još prije mjesec dana Srbija donirala Srpskoj.

– U narednih nekoliko dana vakcine će biti distribuisane prema domovima zdravlja. Sve vakcine su besplatne. Akcenat ćemo staviti na socijalne ustanove i domove za stare, odnosno na  populaciju koja je najviše izložena riziku i onima koji mogu da razviju tešku sliku od gripa – naveo je Zeljković.

Srpskainfo